A károsultakat képviselő Magyar György ügyvéd szerint viszont az országos bányakapitányság szeptemberi határozata jogalapjául szolgálhat egy kártérítési pernek.


Minden kártérítési igényt visszautasít a recski bányát üzemeltető cég, holott az országos bányakapitányság szeptemberi határozatában jogsértést állapított meg és 3 millió forintos bírság megfizetésére is kötelezte a bányatársaságot - írja a Népszava.

Fiák István ügyvéd, aki a cég jogelődjének korábbi kisebbségi tulajdonosából jogi képviselőjévé vált időközben, több szempontból is vitatja hogy ügyfelét, a recski kőbányát üzemeltető Andezit-Bau Bányászati Zrt.-t bármilyen felelősség terhelné a június eleji sárlavina okozta károkért.

Azzal pedig egyáltalán nem ért egyet, hogy az Andezit-Bau felelős lenne a sárömlésért, mivel ez egy „elháríthatatlan természeti esemény volt, a sárlavinát kiváltó villámárvíz bekövetkezéséért egyetlen személy vagy szervezet sem tehető felelőssé”.

A recski sárlavinában elöntött Hunyadi utcai házak lakóit képviselő Magyar György ügyvéd szerint viszont az országos bányakapitányság szeptemberi határozata jogalapjául szolgálhat egy kártérítési pernek, mindeközben viszont peren kívüli egyeztetéseket kezdeményezett.

Erre érkezett a válasz Fiák István ügyvédtől, aki november 2-től látja el az Andezit-Bau Zrt jogi képviseletét, nem sokkal korábban még a bányatársaság jogelődjének kisebbségi tulajdonosa volt. Az Andezit-Bau Zrt. nem nyilatkozott a lapnak.

– mondja Magyar György.

„A bánya a tényeket makacsul tagadó és a kártérítéstől mereven elzárkózó magatartása miatt ügyfeleink kénytelenek polgári pereket indítani. Irodánk a bányával történt eredménytelen peren kívüli egyeztetést a továbbiakban értelmetlennek tartja, így rövid határidőn belül, az ügyfelek felhatalmazása alapján meg fogja indítani a polgári pert” – tette hozzá.

Mi is megírtuk, hogy a júniusi villámárvizek nyomán két alkalommal is elárasztotta a Heves vármegyei Recsket a település feletti dombon lévő bányából érkező iszap és sár.

A bánya mellett lévő Hunyadi út lakhatatlanná vált, ezért mintegy 80 embert mentettek ki az utcából. Volt olyan lakos, akinek a házába is betört a 2021-ben a helyiek tiltakozása ellenére megnyitott bányából kitermelt föld.

A jogsértéssel okozott hátrány a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) égisze alatt működő országos bányakapitányság szerint nem visszafordítható, a depó megszüntetése legfeljebb a kialakult jogsértő állapot orvoslását eredményezi. A vállalkozót a depónia felszámolására, a csapadékvíz elvezetésének biztosítására és 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezték - írja a Népszava.

A kormány először úgy határozott, hogy 500 millió forintot különít el a Recsken károsodott lakóingatlanok helyzetének rendezésére. A feladattal az MR Lakásalapot bízta meg, ám erről még nincs aláírt támogatási szerződés. A Lakásalap azt írta a Népszavának, hogy a Hunyadi János utcai házak tulajdonosainak felajánlották, hogy segítenek az ingatlanok eladásában, illetve megvásárolható vagy bérelhető ingatanokat ajánlanak fel a saját portfóliójukból.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!