A szenátus felmentette Donald Trump elnököt a vádak alól az ellene folyó közjogi felelősségre vonási eljárásban. Az impeachment eredménye borítékolható volt, mivel a törvényhozás felső házában a republikánusok vannak többségben - ráadásul Trump elítéléséhez kétharmados többség kellett volna.


Szerdán 52 szenátor szavazott az elnök felmentésére, míg 48-an (köztük egyedüli republikánusként Mitt Romney, Utah állam szenátora, a párt korábbi elnökjelöltje) támogatták Trump felelősségre vonását. Így sem a hatalommal való visszaélés, sem a kongresszusi vizsgálat akadályozása miatt nem ítélték el az elnököt az amerikai történelem harmadik impeachmentjének végén.

Trump ellen tavaly szeptemberben indította meg az impeachmentet a demokrata többségű képviselőház, miután kiderült, hogy a Fehér Ház visszatartott egy Ukrajnának szánt katonai segélyt. A 400 millió dolláros segélyt azzal a feltétellel akarták átadni, ha az ukrán elnök bejelenti, hogy korrupciós vizsgálatot indítanak a demokrata elnökjelöltségre esélyes Joe Biden és fia, Hunter Biden ellen, aki egy ukrán gázvállalat igazgatósági tagja volt.

A képviselőházban végezett nyomozás alatt a Fehér Ház rendszeresen megtiltotta kulcsfontosságú tanúknak, hogy megjelenjenek a vizsgálóbizottságok előtt, valamint több olyan fontos iratot is visszatartottak, amik bizonyíthatták volna a vádat. Ezért a képviselőház a kongresszus munkájának akadályozásával is megvádolta a hatalommal való visszaélés mellett.

A szenátus döntését már az is előrevetítette, hogy a republikánus többség leszavazta a demokraták javaslatát a tanúk meghallgatásáról és újabb dokumentumok bekéréséről.

Kiemelt kép: MTI/EPA/REUTERS/Leah Millis


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!