A miniszter szerint a szabályok világosak, azok a hazai munkavállalókat részesítik előnyben. Mindenesetre az ügyben vizsgálat indult.


Az Index kérdezte meg Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető minisztert a csütörtöki kormányinfón, mi a garancia arra, hogy a kormány megvédi a munkahelyeket, illetve nem érzik-e azt politikai kudarcnak a kormány, hogy valahol magyar munkavállalókat elküldtek amiatt, hogy vendégmunkásokat alkalmazzanak.

Gulyás szerint, ha így történne, azt még akkor is kudarcnak éreznénk, ha a kormánynak semmi köze nem lenne hozzá, de nem így történt.

Gulyás kiemelte, hogy Magyarországon világos egyértelmű szabályok vannak, akkor lehet nem magyar munkavállalót alkalmazni, ha magyar munkavállaló az adott munkahelyet nem akarta betölteni, vagyis ha lehet találni magyar munkavállalót, akkor őt kell alkalmazni.

A cégnél 46 magyar és 13 külföldit bocsájtottak el, ilyen arányban dolgoznak magyarok, illetve külföldiek. Végül pontosan olyan arányban távoztak magyarok és külföldiek a cégtől, mint amilyen arányban magyarok, illetve vendégmunkások felvételt nyertek - mondta Gyulás. A probléma szerinte abban volt, hogy a cég ezt nem kommunikálta megfelelően.

Mindazonáltal folyik egy vizsgálat is, hogyha mégis ilyen történt volna, akkor a munkaügyi hatóság is szigorúan lépjen fel. Viszont

ugyanis nem tud úgy a cég külföldit felvenni, hogy ne jelentené be a munkaügyi hatóságnak azt, hogy itt van egy kiadó munkahely, meghatározott bérrel, és amennyiben erre magyar jelentkező van, akkor őt kell előnyben részesíteni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!