Az orosz elnöknek több luxusbúvóhelye is van, ezek közé tartozik egy páncélozott „szellemvonat”, melyen egyebek mellett gyógyfürdő és egészségügyi központ is található.


Vlagyimir Putyin személyes igényeire építették azt a páncélvonatot, amely Oroszország-szerte szállítja az elnököt titkos helyszínek között. A vonaton többek között különféle „öregedésgátló” speciális gépek, orvosi eszközök is a rendelkezésére állnak – írja a Daily Star néhány exkluzív fotó kíséretében.

A Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki politikushoz köthető Dossier Center részletes jelentést készített Putyin titkos páncélvonatáról. Ebben egyebek mellett az áll, hogy

Természetesen zuhanyzót, háló- és tévészobát, illetve egy titkosított parancsnoki kommunikációs központot is kialakítottak a vonaton, melynek egyes részeit „III+ szintű” páncélzat fedi, ez pedig ellenáll például az AK–47-es vagy az SZVD mesterlövészfegyver lövedékeinek is. Több lőrést is kialakítottak a vonaton, így egy esetleges támadás esetén viszonozni lehet az ellenséges fegyvertüzet.

Mihail Korotkov fotós, aki az orosz biztonsági szolgálatok nyomására kénytelen volt elhagyni az országot, azt mondta, Putyin páncélvonata „egy szellemvonat az orosz vasúton”, ugyanis

„Ablakai függönyösek, a mozdonyon és a kocsikon nincs szám és azonosító. Az összes többi, menetrend szerinti vonat eláll az útjából. Oldalán a Grand Service Express felirat olvasható, és a tábláin mindig ugyanaz az útvonal szerepel: Jevpatorija–Szentpétervár” – mondta Korotkov.

Hozzátette, a vonat Oroszország-szerte szállítja Putyint titkos helyszínek között, és igény esetén az atombiztos búvóhelyeit is útba tudja ejteni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!