Egy 2004-es jelentésben szerepel, hogy az automatizált rendszerekkel probléma lesz.


Érdekes cikket közölt a Gizmodo az etiópiában lezuhant Boeing 737 MAX 8 tragédiájával kapcsolatban.

Azt írják, hogy a szakértők már 15 évvel ezelőtt felhívták rá a figyelmet, hogy a repülőgépeken bevezetett automata rendszerek olyan katasztrófákat idézhetnek elő, mint ami nemrég az etióp és az indonéziai gép esetében történt.

A kérdés boncolgatása azért is időszerű, mert bár a vizsgálatok még nem zárultak le, egyre inkább úgy tűnik, hogy részben a hibásan működő automatizált rendszer, részben pedig a pilóták képzésének hiányosságai miatt történhetett meg kétszer is a borzalmas szerencsétlenség.

Arról már korábban írtunk, hogy az etióp gép lezuhanását megelőző hónapokban több pilóta is panaszkodott a Boeing 737 MAX 8 automata rendszerére - tapasztalataikról írásban töltöttek fel jelentést az amerikai légügyi hatóság adatbázisába.

A Gizmodo mostani cikke szerint a Future Aviation Safety Team repülésügyi szervezet 2004-ben tett közzé egy jelentést, ami az automatizált rendszerekkel, robotpilótákkal foglakozott.

A jelentésben azt állapították meg, hogy az automatizált rendszerek kezelésével gondok adódhatnak. Azt is, hogy a repülőgép személyzete nagyobb stressznek és fáradtságnak lesz kitéve, ahogy egyre bonyolultabbak lesznek ezek a rendszerek, és egyre kevésbé értik meg őket. A jelenlegi adatok szerint ez történt az etióp gép esetében.

Mivel a gépek szárnyai alatt a hajtóművek előrébb helyezkednek el, mint más repülőgépeknél, ezért ha a pilóták túl magasra emelik a gép orrát, a rendszer automatikusan lefelé fogja nyomni. Az indonéz gép roncsaiból kinyert adatok alapján a pilóta 21-szer próbálta felhúzni a gép orrát, mielőtt a tengerbe zuhantak volna. Hasonló helyzet állhatott elő az etióp légitársaság gépével is. A pilótáknak pedig nem volt elég tudásuk ahhoz, hogy kezeljék a hibát.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Ethiopian Airlines egyik Boeing 737-es repülőgépe Addisz Ababából tartott Kenyába, amikor felszállás után nem sokkal a gép lezuhant. A gépen 157-en voltak, a katasztrófát senki sem élte túl.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!