Komoly eszkalációs kockázata van egy ilyen lépésnek. Kérdés, az orosz vezető meddig szorítható sarokba.


Vlagyimir Putyin legutóbbi figyelmeztetése komoly eszkalációra utalhat, ha a Nyugat engedélyezi Ukrajnának, hogy amerikai ATACMS vagy brit Storm Shadow hosszú hatótávolságú rakétákat használjon Oroszország területén belüli célpontok ellen. A Reuters elemzői szerint

hogy világossá tegye: Oroszország nem tűri a Nyugat közvetlen beavatkozását a háborúba.

A helyzet a Kelet és Nyugat közötti feszültségek új, veszélyes szakaszába lépett, miközben Keir Starmer brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök pénteken Washingtonban tárgyalt arról, hogy lehetővé tegyék Ukrajnának a rakéták használatát. Putyin csütörtöki figyelmeztetése a legvilágosabb eddig:

„Megfelelő választ fogunk adni” – mondta az orosz elnök, bár nem részletezte, hogy ez pontosan mit jelenthet.

Ulrich Kuehn, a hamburgi Békekutatási és Biztonságpolitikai Intézet fegyverszakértője szerint Putyin nem zárja ki a nukleáris fegyverek tesztelését, hogy megfélemlítse a Nyugatot. „Ez egy drámai eszkaláció lenne” – mondta Kuehn, hozzátéve, hogy

„Mi marad Putyin eszköztárában, ha a Nyugat továbbra is halad előre, azon kívül, hogy ténylegesen nukleáris fegyvert használjon?”

Oroszország 1990 óta nem hajtott végre nukleáris tesztet, és egy ilyen robbantás a hidegháború utáni legveszélyesebb korszak kezdetét jelezhetné. Kuehn szerint a nukleáris teszt „új elem lenne”, és Oroszország „számos nemzetközi biztonsági megállapodást” már felrúgott az utóbbi években, így ez a lépés illeszkedne a mostani orosz stratégiai irányvonalba.

Hasonló véleményen van Gerhard Mangott, az Innsbrucki Egyetem biztonságpolitikai szakértője is, bár szerinte kevésbé valószínű, hogy Putyin nukleáris fegyvert vetne be. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy egy nukleáris tesztet hajtanak végre.

– mondta Mangott.

A Kreml részéről Dmitrij Peszkov szóvivő szintén megerősítette, hogy Putyin legutóbbi figyelmeztetése „rendkívül világos és egyértelmű volt”. Az orosz vezetés szerint, ha a Nyugat engedélyezi Ukrajnának a hosszú hatótávolságú rakéták használatát, akkor az „közvetlen agressziónak” minősülne, és nem maradna válasz nélkül.

Szergej Markov, egykori Kreml-tanácsadó a közösségi médiában úgy fogalmazott, hogy ha London engedélyezi Ukrajnának a Storm Shadow rakéták használatát, akkor Moszkva „közvetlen fegyveres agresszióként” fogja kezelni az Egyesült Királyság részvételét a konfliktusban.

– tette hozzá.

Putyin több alkalommal próbált már vörös vonalat húzni a Nyugat előtt, de a NATO folyamatos ukrajnai támogatása ellenére eddig nem sikerült megfékeznie a nyugati fegyverszállításokat. Most azonban elemzők szerint Putyintól elvárják, hogy tegyen valamit, ha London vagy Washington valóban engedélyezi a rakéták bevetését Oroszország ellen.

Mangott szerint Putyin most olyan helyzetbe került, amelyben „bizonyítania kell”. A figyelmeztetések visszhangja az orosz állami médiában folyamatosan erősödik, ami elvárásokat támaszt az elnökkel szemben.

– mondta Mangott.

Egyes elemzők szerint, ha a Nyugat továbbra is támogatja Ukrajnát és engedélyezi a hosszú hatótávolságú rakéták bevetését, akkor Putyin válasza súlyos eszkalációhoz vezethet. Kuehn szerint Oroszország hagyományos eszközökkel is fokozhatja a támadásait Ukrajna ellen, például a polgári infrastruktúra elleni csapásokkal. Emellett hibrid módszerek is várhatóak, mint például

A Nyugat számára azonban továbbra is az a legnagyobb kérdés, hogy hol húzódnak Putyin vörös vonalai, és mi válthatja ki Oroszország végső válaszát. Mangott szerint sokan tévednek, amikor azt mondják: „Semmi sem fog történni, csak csináljuk.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!