Az orosz védelmi miniszter igyekezett nyugtatni a kedélyeket, amikor kedden fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Amerikai információk szerint ugyanis műholdak ellen felhasználható fegyverrendszert fejlesztenek ki az oroszok.


Oroszország nem tervezi nukleáris fegyverek telepítését a világűrbe, ellentétben amerikai tisztségviselők állításával - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor kedden fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin emlékeztetett arra, hogy Oroszország mindig is kategorikusan ellenezte nukleáris fegyverek űrbe telepítését.

"Épp ellenkezőleg, nemcsak arra szólítunk fel, hogy tartsuk be az összes, ezen a téren létező megállapodást, hanem sokszor javasoltuk, hogy erősítsük meg az együttműködést" - mondta az elnök.

Ez a világot összekötő több ezer műholdra is veszélyes lenne, ugyanis a nukleáris detonáció a műholdakat semmisítené meg. Ennek következtében a globális kommunikációs rendszerek összeomlanának, és a segélyszolgálatoktól kezdve a mobiltelefonokon át minden meghibásodna.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken és szombaton a müncheni biztonsági konferencián kínai és indiai kollégáinak is felvetette az orosz nukleáris lépés lehetőségét.

Amerikai tisztviselők szerint nem robbantanák fel a műholdakat, hanem időzített bombaként használnák, például zsarolásra, ha kemény szankciókat vezetnének be ellenük az orosz-ukrán háborúban.

(via MTI)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!