Az amerikai Discovery Inc. kész beperelni diszkriminációért a lengyel kormányt, ha a szenátus megszavazza és Andrzej Duda államfő aláírja a médiatörvény módosítását - írja a Financial Timesra hivatkozva a Napi.hu


A médiatörvény módosítása körüli ügy egyre nagyobb bajba sodorja a lengyel kormányt. A törvény parlament általi elfogadása előtt országszerte tüntetéseket szerveztek Lengyelországban, de részben ez okozza a jelenleg bontakozó kormányválságot is.

A médiatörvény módosítása adminisztratív eszközökkel lehetetlenítené az amerikai Discovery Inc. médiavállalat tulajdonában álló médiaszolgáltatót, amely a populista kormánnyal kritikus tévécsatornát működtet az országban. A törvényjavaslat megakadályozná, hogy nem európai tulajdonosok meghatározó részesedéssel rendelkezzenek lengyel médiatársaságokban. Ez arra kényszerítené az amerikai Discovery Inc. vállalatot, hogy eladja a TVN médiaszolgáltató vállalatban meglévő meghatározó részesedését. A társaság egy sok csatornát magában foglaló hálózat, amely a TVN24 hírcsatornát is működteti - ennek esti hírműsorát naponta milliók nézik Lengyelországban.

A lengyel kormány és a kormánypárt azt állítja, a nem demokratikus berendezkedésű országok vállalatait akarják megakadályozni abban, hogy tulajdonszerzésen keresztül befolyáshoz jussanak a lengyel médiában.

Jogvédő szervezetek és maga a Discovery médiavállalat ezzel szemben úgy látja, hogy a független médiát akarják elhallgattatni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!