A már Budapesten tanuló diáklány szerint nem személyes bosszúról van szó, inkább figyelemfelhívásnak szánja, és példát akar vele mutatni.


Perre készül korábbi iskolája ellen az október 23-i tanártüntetésen ismertté vált Pankotai Lili. Mint azt mi is megírtuk, miután a demonstráción elszavalta szókimondó slam poetry-beszédét, iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium szinte azonnal elhatárolódott a lánytól, mondván: az előadás tartalma és narratívája „a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető” volt. Lili később azt mondta, hogy ellehetetlenítették az iskolában, ezért végül tavaly novemberben úgy döntött, hogy átiratkozik máshová. Azóta a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja.

Most a Telexnek beszélt arról, hogy miért döntött úgy, hogy pert indít volt iskolája ellen.

- mondta.

Szerinte nem személyes bosszúról van szó, inkább figyelemfelhívásnak szánja, hogy „a többi iskola, vezetőség, tankerület észrevegye, nem mindent engedhetnek meg maguknak, és a tetteiknek következményük van”.

- véli a diáklány.

Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője elmondta, hogy „Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége, azt mutatja, hogy valahol meg kell húzni egy határt, eddig lehet a diákokat szívatni”. Most ott tartanak, hogy meg kell írni a keresetet az iskola ellen, amelyet úgy perelnek be, hogy esetleg a fenntartót is be lehessen vonni majd. A per tárgya az lesz, hogy megsértették Lili személyiségi jogait, a véleménynyilvánítása miatt más bánásmódban részesült. A szakértő arra számít, hogy fél évig tarthat a per, szerinte meg is nyerik.

- mondta Zeller Judit.

Lili elmondta, hogy ő azzal lenne elégedett, ha a volt iskolája és az ország többi intézménye is végiggondolná, jó-e, amit csinálnak, és a diákok érdekeit helyezik előtérbe.

Szerinte egy nyilvános bocsánatkéréssel nem lehetne jóvátenni a történteket, de egyelőre ő sem tudja, hogy mivel lehetne. Mint mondta, nagyon megváltozott az élete október óta, még őszült is. Továbbra is tervezi, hogy felszólal tüntetés színpadján, de szervező nem szeretne lenni. A jövöről szólva leszögezte, hogy Magyarországon biztos, hogy nem megy egyetemre, és az is egyértelműnek tűnik már, hogy az érettségi után valószínűleg külföldön folytatja az életét.

- mondta.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!