A rendőrségi határozat szerint a gimnazista „szervezői magatartást tanúsított”, amikor a Karmelitához hívta a többi tüntetőt. Ügyvédje szerint a tüntetéstől való elriasztás lehet a hatóságok célja.


A maximálisan kiszabható legmagasabb összegre, 150 ezer forintra büntette a rendőrség Pankotai Lilit, az indoklás szerint gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés miatt - az erről szóló határozatot a Mérce szerezte meg.

A május 3-i tüntetés lezárását követően a diákok Pankotai Lili felhívására a Dísz térre mentek, ahol néhányan a felújítás alatt álló Honvéd Főparancsnokság épületét körülvevő kordont áttörve próbáltak meg a Miniszterelnöki Hivatal épületéhez jutni. A rendőrség könnygázzal és gumibottal szorította ki őket a térről.

A határozatból az derül ki, hogy a gimnazistát ugyan két éven belül szabálysértés miatt nem marasztalták el és helyszíni bírságot sem kapott, azonban a cselekmény „társadalomra veszélyessége” miatt mindez nem számít enyhító körülménynek, így a maximális, 150 ezres bírságot szabták ki rá.

Hegyi Szabolcs, Pankotai jogi képviselője a döntést úgy értékelte, hogy egy korábbi tüntetés miatt kiszabott 100 ezres büntetés is nagyon magas volt, szerinte a mostani 150 ezresnek is az elriasztás a célja. Ráadásul a 100 ezer forintos büntetés még nem jogerős, így nem lehet arra hivatkozni, hogy korábban már követett el szabálysértést.

- mondta a Mérce megkeresésére Pankotai Lili, aki szerint ez nem fog megtörténni, mert ennek a generációnak már nincsen veszítenivalója.

A bírság összegét gyűjtéssel szeretné előteremteni, az azon felül összegyűlő pénzt pedig a további kiállások szervezésébe szeretné visszaforgatni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!