A Corvinus Egyetem konstrukciója lényegében fenntartói váltást jelentett. A négy orvosi egyetem közül a Semmelweis Egyetem lenne a következő, ahol megnézzük azt, hogy egy ilyen működési mód mit is jelent. Az oktatás mellett a betegellátást is ebbe a struktúrába kell majd beilleszteni


- mondta a Népszavának adott interjújában Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ez tehát azt jelenti, hogy az alapítványú modell elérheti a legnagyobb magyar orvosi egyetemet is.

Palkovics beszélt még a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről is, amely szerinte "év végéig levezényelhető." Emellett szóba került a gyöngyöspatai, szegregált diákok kártérítése is, amelyet a magyar állam nem akar kifizetni. De a miniszter szerint arról nincs szó, hogy nem hajtanák végre az ítéletet. "A bírósági ítéletet végre fogjuk hajtani. Az nem mindegy, hogy milyen formában tesszük azt meg. A diákokat az oktatásban érte hátrány. A kormány célja, hogy hasznosan kompenzálja őket. A valóban eredményes megoldást mi abban látjuk, hogy az érintettek a felkínált széles kínálatból - szakképzésektől kezdve a nyelvtanfolyamán át a szakma szerzést segítő ösztöndíjig - saját igényeik szerint maguknak állíthassanak össze hosszú távú ingyenes képzési programot."

Arról is beszélt Palkovics, hogy miért nem köti a kormány nyelvvizsgához az egyetemi felvételit, miért engedett.

Mert ha kitart, az a kisebb vidéki egyetemeken, egyes szakokon erőteljesen csökkentette volna a hallgatók létszámát. Ezt természetesen nem akartuk. A nyelvvizsgát motivációs célból akartuk kötelezővé tenni. Az nem lehet, hogy az egyetemi hallgatók ne tudjanak legalább egy idegen nyelvet. Mégis sokan vannak, akik azért nem tudják átvenni a diplomájukat, mert nincs nyelvvizsgájuk.

Kiemelt kép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézetének (ELTE GTI) Rákóczi úti új épületének átadásán Budapesten 2020. január 28-án. Az ELTE komoly versenytárs lett a gazdálkodástudományi képzésben. MTI/Balogh Zoltán


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!