Jövő nyáron a Budapesti Corvinus Egyetem mintájára alakítanák át a győri Széchenyi István Egyetemet, írja a Népszava. A lap információi szerint erről egy hétfői dékáni értekezleten volt szó, az egyetem vezetése pedig már idén is készen állt volna az átalakítás elindítására, de végül a későbbi időpont mellett döntöttek "stratégiai okokból".

Az intézmény rektora, Földesi Péter már a szeptemberi tanévnyitón is lelkesedett az átalakításért, akkor azt mondta:

A Corvinus-modell megy tovább, és potenciálisan ilyen irányba indulhat el a Széchenyi István Egyetem is.

A Corvinus fenntartója július óta már nem az állam, hanem egy vagyonkezelő alapítvány, a Maecenas Universitatis Corvini, aminek működéséhez szükséges alaptőkét a Mol és a Richter 380 milliárdos, állami tulajdonú részvénypakettje biztosította. Az alapítvány kuratóriumi elnöke a Mol-vezér Hernádi Zsolt lett.

A modell gyors átvétele már csak azért is meglepő, mert a Corvinus dolgozói közül többen vitatják annak sikerességét, egyikük a Népszavának azt mondta, továbbra is nagy a bizonytalanság, a vezetés nem vonja be az oktatókat és a hallgatókat sem az átalakítás folyamataiba, másikuk pedig arról beszélt, hogy az alapítvány kuratóriuma egyoldalúan, a dékánokból, oktatókból álló szenátus bevonása nélkül módosított az intézmény működési szabályzatán.

Magyar egyetemen olyan bátor beszédet rég mondtak, mint ez az amerikai lány

Egy amerikai fiatal beszédétől az arcára fagyott a mosoly a Corvinus teljes vezetésének az egyetem diplomaosztóján, nem véletlenül. Clare Humphreys nyilatkozott a 24.hu-nak.

Kiemelt kép: MTI/Matusz Károly


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!