A Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV Startban beszélt arról, hogyan értékelik az orvosbéremeléssel kapcsolatos tárgyalásokat. Kincses Gyula úgy fogalmazott:

azt azért túlzás lenne állítani, hogy minden tekintetben elfogadták volna a javaslataikat, de azzal elégedettek lehetnek, hogy az alapjavaslatnak megfelelően, jelentősen emelkednek a bérek és megszűnik a hálapénz.

Arról is beszámolt, hogy a törvényalkotás részleteit számtalan bizonytalanság övezte, a kormány szerinte nem tette meg azt a gesztust, hogy megnyugtassa a kollégákat, ezért az orvosok saját hatáskörükben értelmezték a rendelkezéseket.

Kincses Gyula azt is hozzátette:

biztosan lesznek olyanok, akik nem vállalják majd az új jogviszonyt.

hirdetés

Megjegyezte abba mindenképpen segíteni fognak, hogy elemzik a törvényt és elmondják majd az előnyöket, hátrányokat, hogy a kollégáik ezen ismeretek alapján dönthessenek,

Beszélt arról is: a kirendeléssel kapcsolatos rendelkezés tekintetében sikerként könyvelik el, hogy a lehetséges napok számát 44 napra sikerült csökkenteni. A másodállások tekintetében szerinte viszont nem voltak ilyen eredményesek.

"Másodállások tekintetében mondhatom azt, hogy vesztettünk"

- fogalmazott Kincses Gyula, aki szerint ez az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti.

Hozzátette, szerették volna, ha két év alatt megnézik, ki hol dolgozik, hol van szükség másodállásra, és hogy ezután alakítsanak ki egy tisztességes rendszert.



hirdetés