Sok bírálat érte, amiért elvállalta a kormányközeli „popbizottság” felkérését.


Szerdán jelentették be, hogy számos zenésszel a soraiban megalakul a Petőfi Zenei Tanács. A tagoktól azt várják, hogy „szakértelmükkel és meglátásaikkal elősegítsék majd a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, a Hajógyár és a Magyar Popkulturális Értéktár minőségelvű megerősítését, ezáltal a magyar popkultúra jobbá tételét” – írja az ATV. Arról nem írnak pontosabban, hogy ez alatt mit értenek, az viszont biztos, hogy olyan, a kormánnyal szimpatizáló emberek, mint Demeter Szilárd, Nagy Feró és Kovács Ákos mellett szerepet kapott a magát „szabadelvű értelmiségiként” definiáló Müller Péter Sziámi is.

Miután az URH és a Sziámi zenekarok frontemberét sok támadás érte emiatt, csütörtök hajnalban egy Facebook-posztban igyekezett megmagyarázni, miért vállalta el a feladatot.

„Szabadelvű értelmisegiként világéletemben szóba álltam mindenkivel, fajra, nemre, felekezetre és politikai meggyőződésre való tekintet nélkül, ha az illető megszólított. Ettől – megrögzött önjáróként – hátralevő napjaimban sem tágítok, aki pedig erőszakosan, primitív, durva indulatokkal mégis követelőzik és számonkéreget, azt sajnos el kell távolítanom a köreimből” – fogalmazott a 71 éves zenész.

– teszi hozzá, utalva arra, hogy a Tanács tagjai jelképes összegért vállalták el a feladatot. Sziámi hozzáteszi, hogy sokszor felszólalt a méltatlanságok ellen. Példaként említi munkásságát az egykori újnyilas aktivista, Bácsfi Diána tevékenysége idején, és „nagyjából én voltam és vagyok az egyetlen, aki dalszerző-énekesként ki merte itt nyitni a száját a gyarmatosítók ellen” – fogalmaz.

– írja. Posztja végén felteszi a kérdést, hogy „Ugye megértetek?”, ugyanakkor arról ő sem beszél, hogy pontosan mi lesz a Petőfi Zenei Tanács munkája és azon belül az ő feladata.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!