A miniszterelnök szerint például nem lehet megmondani, mekkora az ország területe, amit felvennének az unióba, ahogy azt sem, mennyi pénz kéne az ország fejlődésének megindításához.


Nem is kéne napirendre tűzni Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve – erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott szokásos interjújában. A magyar miniszterelnök szerint azt sem lehet megmondani, mekkora Ukrajna területe.

„Az előkészítés nem azt jelenti, hogy írok egy papírt, és azt mindenki elolvassa, hanem azt, hogy mindenkivel tárgyalok, megnézzem, kinek milyen érdekei vannak, és azokat összehangolom. Ha össze tudtam hangolni, és van esély az egyettértésre, akkor teszek egy előterjesztést” – fejtette ki Orbán.

Szerinte most nem ez a helyzet, mert a bizottság előterjesztette, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat, de ez „számos tagállam érdekeivel nem esik egybe, a magyaréval biztosan nem”.

A kormányfő úgy látja, számos kérdés van Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban, amire nem tudjuk a választ.

Orbán szerint emellett azt sem lehet megmondani, mekkora az ország lakossága, mert folyamatosan menekülnek az országból, illetve azt sem látható, hogy az ukrán mezőgazdaság beemelése mekkora hatással lesz a szabadpiacra. Ahogy fogalmazott:

Orbán úgy vélte, hogy az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával.

Arról is beszélt, hogy külön kormányközi megállapodással olyan pénzügyi alapot kellene létrehozni Ukrajna támogatására, amelybe minden ország saját belátása szerint fizet be.

A teljes pénteki interjút ITT tudod megnézni.

(Forrás: MTI)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!