A miniszterelnök politikai igazgatója szerint ha tanár lenne, nagyon örülne, hogy az oktatás a Belügyminisztériumhoz tartozik, mert a nagy és sikeres rendszerátalakító és rendszer-megerősítő programok az elmúlt évtizedben a legtöbbször ehhez a tárcához kötődtek.


Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az Index-nek adott nyilatkozatában többek között az unióval való kapcsolatról, az ellenzékről, a nemzeti konzultációról, Ukrajnáról, az oktatásról és a jövőről is beszélt.

Az Európai Unióval folytatott vitáról azt közölte:

„Szakaszgyőzelmet arattunk, de bizonyosan várhatóak még további küzdelmek. A mi célunk az volt, hogy az év végéig fogadják el a tervünket az uniós Helyreállítási Alapról és a partnerségi megállapodásunkat a következő időszak uniós költségvetése ügyében. Ez volt a kormány egyik stratégiai célja, a másik pedig az, hogy Magyarország ne veszítsen forrásokat. Mind a kettőt sikerült elérnünk”.

„Senki nem állítja, hogy Magyarország tökéletes ország. Amikor az uniós viták során antikorrupciós vagy átláthatóságot javító intézkedések kerültek szóba, nem alakultak ki érdekellentétek” – mondta többek között.

Szóba került a magyar vagyonnyilatkozati rendszer, amit korábban kritizáltak, ezért módosította a kormány. Majd a politikus szerint ezt kezdték el vitatni Brüsszelben és azt javasolták, hogy állítsák vissza a régi módszert. Orbán szerint „az ilyen agyament javaslatokon túl” nem voltak elvi véleménykülönbségek, mert mi is átláthatóságot akarunk. És mi is csökkenteni akarjuk az egyszereplős közbeszerzések arányát – tette hozzá.

Úgy vélte, hogy az uniónak is jó lenne egy Integritás Hatóság. Majd arról beszélt, hogy meg kell változtatni azt a „brüsszeli kéz kezet mos logikát”, ami egy olyan, a háttérben kialakult hálózat, amely a magánérdekek függvényében alakítja az uniós döntéshozatalt.

Az oktatásról azt mondta, hogy:

Szerinte így juthattak az egészségügy, az orvosok és a szakápolók a rendszerváltozás utáni magyar történelem legnagyobb béremeléséhez és több évtizedes problémákat – például a hálapénz ügyét – sikerült megoldaniuk.

Orbán véleménye szerint elindult egy intenzív szakmai párbeszéd is, aminek fontos része a béremelés, és ebben nincs elvi egyet nem értés.

A tiltakozó tanár elbocsátáról azt mondta:

„Szomorú eset, de ilyen helyzetben nem lehet másképpen eljárni.

Szerintem ez a napnál is világosabb. Ezért remélem, hogy minél kevesebb ilyen esetre kerül sor a jövőben”.

Az egyeztetésről úgy vélte: „A belügyminiszter úr problémája – ha jól értem – pont az, hogy a leghangosabb kisebbségnek nincs érdemi javaslata azonkívül, hogy >>vesszen a kormány<<. Hogyan szeretnének jobb oktatást? Erre a kérdésre sajnos kevesebb válasz érkezik. A labda pedig azon a térfélen pattog”.

Pinter hozzáállását pedig úgy véleményezte: „Ennél konstruktívabb és a nyitott kapuk politikáját jobban képviselő testtartást nem lehet felvenni, mint amit a belügyminiszter felvett az ügyben. Ez a helyes magatartás”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!