Pénteken a Világgazdaság írt arról, hogy az osztrák OMV schwechati finomítóját az üzem leállásával járó rendszeres karbantartás után nem tudják időben újraindítani, ami ellátási gondokat vetít előre.


A magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium már közleményt adott ki arról, hogy biztosított lesz az üzemanyagellátás Magyarországon, de most az osztrák kormány is közölte, hogy Ausztria üzemanyagtartalékainak egy részét megnyitják, hogy ne legyen elakadás, írja a Der Standard. A tartalékokat csak arra lehet felhasználni, hogy pótolják a leállt finomító miatt kieső üzemanyagot.

Az osztrák üzemanyagtartalék az ország átlagfogyasztását kilencven napig tudja helyettesíteni, és nem csak nyersolaj, hanem finomított termékek, benzin és gázolaj is van benne. Most 112 ezer tonna gázolajat és 56 ezer tonna benzint szabadítanak fel ebből a tartalékból.

Karl Nehammer kancellár közölte, hogy senkinek nem kell aggódnia, pontosan ilyen esetekre szolgál az üzemanyagtartalék. Azt még nem tudni, mennyi ideig tartanak majd a javítások, de 14 nap múlva újabb adag üzemanyagot szabadíthatnak fel a tartalékból.

Azt viszont az OMV is megerősítette, hogy Magyaroszágon sem lesz üzemanyaghiány.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!