A háromsoros ügyeleti rendszerhez a MOK szerint havonta 1350 orvosi helyet kellene betölteni, ami azért problémás, mert a 906 felnőtt praxisból 100, a 297 gyermekpraxisból pedig 28 betöltetlen.


Október 1-jétől indul az új ügyeleti rendszer Budapesten, de a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint elég kaotikus a helyzet: több háziorvost még csak nem is kerestek meg az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ), pedig ők vezénylik le az átalakítást.

Takács Péter egészségügyi államtitkár szerint minden háziorvos a saját területéért felel majd az új rendszerben, de Keczéry szerint ez azt jelenti, hogy egy fővárosi háziorvos kéthetente ötször 12 órát, egyszer pedig 14 órát dolgozik majd, egyhuzamban, az előírt nyolc óra helyett. A kamara javasolta, hogy két orvos ügyeljen az ügyeleti pontokon hétköznap, és az OMSZ biztosítson egy kijáró szakembert. Ezzel megoldódott volna az „üres órák” problémája, de az egészségügyi kormányzat elvetette az ötletet.

A MOK annyit tudott elérni, hogy különválasztják a felnőtt- és gyermekellátást, és lesz két olyan ügyeleti pont, ahol 24 órában lesz elérhető orvos – ez korábban minden kerületben így volt. A kamara számításai szerint, ha az összes háziorvos részt venne a feladatban, kéthavonta minimum három ügyeletet kellene vállalniuk. Az új rendszer működtetéséhez 675 felnőtt- és 135 gyermekorvosra lenne szükség, de még több kerület háziorvosát meg sem keresték az OMSZ-től, így szerződni sem tudtak volna.

Takács Péter azonban optimistán nyilatkozott: szerinte az új rendszer hatalmas előrelépés lesz, és nincs kormányzati szándék arra, hogy megváltoztassák a rendelési időket. Azt üzente a budapesti háziorvosoknak: ne nyúljanak a 4 és 8 óra közötti rendeléshez, mert az a budapesti életvitelhez van igazítva. Hozzátette: gond nélkül le fogják fedni az ügyeleti sávokat.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!