Kedden indult el az új ügyeleti rendszer. A zavartalan működéshez az orvosi kamara becslése szerint csaknem kétszer több orvos kellene, mint ahánnyal eddig szerződött a mentőszolgálat.


Hétfő éjféltől az utolsó régióban, Budapesten is az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vette át az új, egységes alapellátási ügyelet működtetését. A rendszer előnye az OMSZ szerint, hogy a nap 24 órájában hívható az 1830-as központi ügyeleti szám. Ide a háziorvos rendelési idején kívül, a nem halasztható panaszok miatti hívásokat várják.

– közölte az OMSZ a Népszava megkeresésére válaszul. A lap azután fordult az OMSZ-hez, hogy korábban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára, Keczéry Attila korábban azt nyilatkozta: az új rendszer zavartalan működtetéséhez minimálisan 675 felnőttet ellátó és 135 gyermekorvosra volna szükség. A lap megjegyzi, ezt a számot az OMSZ „nem igazította ki”.

Mint írják, a számok azt jelzik, hogy a vártnál lassabban bővült az ügyeletet vállaló doktorok száma, ezért bár el tudják indítani az új rendszert, a start napján nem áll rendelkezésre annyi orvos, mint amennyi ideális lenne. Az OMSZ hétfőn ugyanis azt mondta a Népszavának, hogy csaknem 400 orvossal szerződtek – ráadásul azt nem részletezték, hogy ez a felnőtteket ellátó orvosok száma vagy a gyerekeket gyógyítókkal együtt vannak ennyien.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!