Turi György nem követett el szexuális zaklatást, ám testi, lelki bántalmazás az elmúlt évtizdekben előfordult. Ezt állapította meg az az öt fős bizottság, amelyet a Magyar Úszó Szövetség azért hozott létre, hogy számos úszó, edző, szülő meghallgatásával alaposan kivizsgálja a mesteredző ellen az elmúlt hónapokban felmerült vádakat.

https://24.hu/sport/2021/11/11/turi-gyorgy-cseh-laszlo-uszas/

A bizottság bizonyítottnak találta, hogy a 2000-es évekig gyakrabban, utána elszórtan alkalmazott Turi olyan módszert, amikor tetten érhető volt a testi- és/vagy a lelki bántalmazás. Turi György ezeket a cselekményeket, amelyek kiváltó oka "rendszerint fegyelmezetlenség volt", elismerte, és a bizottság előtt is bocsánatot kért az megbántott versenyzőktől.

A bizottság ugyanakkor megállapította, hogy

az erre az időszakra eső rendszeres és tudatos vagy élvezetből történő testi bántalmazás nem bizonyítható, ahogy szexuális zaklatást sem követett el a mesteredző.

Viszont:

  • a'80-as évektől sok esetben merült fel a megalázó és lealacsonyító megjegyzések alkalmazása a versenyzőkkel szemben, különösen sértő módon a leány versenyzők esetében a súlyukkal illetőleg a menstruációs ciklusukkal kapcsolatban. A női versenyzők súlyproblémájának nem megfelelő kezelése bulimiás tünetekhez vezetett.
  • A 2000-es évektől fokozatosan eltűntek a fenti módszerek Turi György eszköztárából illetőleg jelentősen finomodtak, de továbbra is megmaradtak a súlyra vonatkozó sértő megjegyzések és a megalázó beszédstílus.

Bár a MÚSZ jelenlegi elnöke és elnöksége nem tehető felelőssé a múltért, az egyetemes úszósport nevében bocsánatot kér az áldozatoktól. Az elnökség egyúttal tudomásul vette Turi György MÚSZ-ban betöltött posztjairól történő lemondását. A szövetség kijelentette, tovább szigorítja a szabályait, továbbfejleszti a gyermekvédelmi programját.

Ledöntöttük a titkot és tagadások bálványát. Aki a jövőben ilyen tipusú bántalmazást végez, annak letörjük a kezét

- fogalmazott záróbeszédében Wladár Sándor a MÚSZ elnöke.

Kapcsolódó

Klubja kiáll Turi György mellett

Nem vonják meg a bizalmat az úszóedzőtől.

Az RTL Klub újságírója rákérdezett, hogy Turinak lesz-e lehetősége a jövőben úszóedzőként dolgozni? Wladár válaszában áthárította a kérdést a munkáltatóra, mondvám:

miután a szövetséggel már nem áll kapcsolatban az úszóedző, hiszen minden posztjáról lemondott, a Kőbánya SC hivatott eldönteni, hogy alkalmazza-e az edzőt,

A jelentés teljes egészében a MÚSZ honlapján olvasható.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!