„Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is" – ezt mondta Novák Katalin köztársasági elnök arról a kegyelmi döntéséről, ami nagy felháborodást váltott ki.


Novák Katalin köztársasági elnök 2023. április 27. napján kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. A férfit korábban azért ítélték 3 év 4 hónap börtönre, mert tudomása volt arról, hogy az igazgató több gyereket is molesztált, mégsem tett semmit. Ráadásul megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében, amit a saját irodájában, az igazgató jelenlétében akart aláíratni az érintett fiatallal.

Novák Katalin az ATV kérdésére, hogy megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését, azt válaszolta: a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofil nyilvántartás bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején. Egy jogszabályi rendelkezés szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak – írta az atv.hu.

„Együttérzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere vagyok most is, és az leszek a jövőben is” – mondta a köztársasági elnök. Hozzátette: „undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom.”

A köztársasági elnök szerint az elmúlt napokban egy olyan politikai kampánynak vagyunk a tanúi, amely rengeteg valótlan állítást tartalmazott, majd hozzátette: három gyereket szült és nevel fel, mindig a magyar családok mellett áll.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!