„Oda azért nem süllyedhet az ország, hogy a Magyarország miniszterelnökéről és külügyminiszteréről valaki más mondja el, hogy az milyen” – ezt mondta Orbán Viktor az ukrán külügyminiszter kijelentéséről. Dmitro Kuleba ezt azután nyilatkozta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszterrel tárgyalt


Kulcskérdés a béke, ebben nem állunk jól, mert Brüsszel a háború lázában ég, minden a háború körül forog – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban, a hagyományos péntek reggeli beszámolójában. A miniszterelnök szerint a magyar kormányzat békepárti politikájának nem mond ellent, hogy Magyarország csütörtökön megszavazta az EU-s költségvetésből Ukrajnának juttatandó 50 milliárd eurót, mert ez nem fegyverekre megy, hanem arra, hogy „a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze”. Orbán korábban határozottan ellenezte, hogy a segítséget Ukrajna az EU-s költségvetésen belül kapja meg, valamint azt is, hogy ehhez az EU hitelt vegyen fel. A kormányfő úgy gondolja, fontos eredményt ért el, „garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába” – írta a Telex.

Az ukrán külügyminiszter időközben kijelentette, szerinte nem oroszpárti a magyar vezetés, hanem magyarpárti, Orbán mégis vehemensen visszautasította Dmitro Kuleba szavait, amelyeket a Telexnek mondott azután, hogy hétfőn Ungváron Szijjártó Péter külügyminiszterrel tárgyalt. A békülékeny hangú nyilatkozatról Orbán kijelentette: „Nem érdekel a véleményük ebben a tekintetben. Oda azért nem süllyedhet az ország, hogy a Magyarország miniszterelnökéről és külügyminiszteréről valaki más mondja el, hogy az milyen. Ha mégis erre vetemednék, itt ez történt, akkor azt figyelmen kívül hagyjuk. Ilyen nincs. Mi egy szuverén ország vagyunk. Nem tartunk igényt az országok kóserpecsétjére, hogy úgy fogalmazzak. Hogy ők mondják meg, hogy mi mik vagyunk. Hát jól nézünk ki.

„Lehet, hogy ők ezt barátságos gesztusnak szánták, na de egy önbecsüléssel rendelkező ország ilyet nem lehet mondani, vagy ha igen, ne csodálkozzanak, elengedjük a fülünk mellett” – tette hozzá Orbán.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!