Az Európai Bizottság irányítói közölték a magyar delegációval: az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terveket annyira rossznak tartják, hogy ebben a formában nem fogják támogatni - írja a Népszava.

A lap szerint

Orbán Viktor semmilyen engedményt nem tudott elérni az uniós vezetőkkel tárgyalva.

Ha a magyar kabinet ragaszkodik az elképzeléseihez, akkor a nemzeti terv negatív ajánlással kerül majd az EU-s pénzügyminiszterekből álló tanács elé.

A magyar tervről április 23-án egy munkavacsorán egyeztettek, itt Céline Gauer, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköznek nevezett pénzügyi alapért felelős munkacsoport vezetője azt közölte, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem tudnak pénzt adni. Ursula von der Leyen pedig leszögezte, hogy most kizárt a politikai egyezség.

Kapcsolódó

EP-képviselők levelet írtak von der Leyennek arról, hogy a magyar egyetemekre küldött pénzek el fognak tűnni

De Orbán Viktor amúgy is inkább lemond a pénz nagy részéről, hogy ne kelljen róla vitatkozni.

Gulyás Gergely miniszter jelentette be, hogy Magyarország "nem kér hitelt" a helyreállítási alapból, csak vissza nem térítendő támogatást vesszük igénybe, a felsőoktatási fejlesztési programot pedig megoldjuk saját költségvetésből.

A Népszava szerint már december óta folyamatosan jelezték uniós részről a magyar kormánynak, hogy az alapítványokba kiszervezett egyetemeknek nem adnak pénzt, de a magyarok nem reagáltak érdemben ezekre a kritikákra. A lap egy forrása szerint így viszont akár még "Orbán Viktor rémálma" is megvalósulhat, vagyis az, hogy annyira lemaradunk, hogy a tanácsnak végül külön kell majd döntenie a magyar tervezetről.

Frissítünk!

Gulyás Gergely szerint "a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnökének találkozója kifejezetten baráti volt. Ott voltam, a Bizottság elnöke részéről egy szó sem hangzott el abból, amit a Népszava a szájába ad. Ahogyan Magyarország, úgy a 27 tagállamból 20 másik sem akarja államadósságát további uniós hitellel növelni. A helyreállítási tervet pedig számtalan konstruktív egyeztetés után ma este nyújtjuk be, tehát logikailag könnyen belátható, hogy nem lehet visszadobni azt, amit be sem nyújtottunk. A Népszava régi komcsi szokás szerint hazudik" - írta Facebook-oldalán a Miniszterelnökség vezetője, aki szerint lapunk pedig "örömmel terjeszti" ezt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!