A befagyasztott összegek felszabadításához Magyarországnak különböző feltételeket kell majd teljesítenie.


Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára.

A Portfoliotudósítása szerint Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök azt mondta, 27 féle "szupermérföldkövet" kell megugrania a magyar kormánynak a helyreállítási program forrásainak lehívásához, míg a felzárkóztatási forrásokhoz 17 feltételt kell teljes körűen teljesítenie.

A 27 féle "szupermérföldkő" közül négy az igazságszolgáltatás megerősítésére vonatkozik - ezek messzire ható következményekkel járnak az igazságügyi rendszerben Didier Reynders igazságügyi biztos szerint.

A feltételek között van például az, hogy

• meg kell erősíteni az Országos Bíró Tanács jogköreit,

• el kell hárítani az akadályokat annak érdekében, hogy a magyar bírók szabadon fordulhassanak az Európai Bírósághoz jogértelmezés, vélemény kikérés érdekében (pl. Kúria működése),

• és meg kell tiltani a magyar közhatalmi szerveknek, hogy a jogerős magyar bírósági ítéleteket megtámadhassák az Alkotmánybíróságon.

Reynders szerint ezekből a feltételekből nem lehet engedni, a bizottság a teljeskörű teljesítést várja el.

Johannes Hahn költségvetési biztos elmondta, hogy a nyáron megígért 17 magyar kormányzati vállalás eddigi megvalósítása nem elegendő, ezért tartotta fenn a bizottság a szeptemberi javaslatát a 7,5 milliárd eurós felzárkóztatási forrás felfüggesztéséről. „Sajnos nem valósította meg kellően a lépéseket ahhoz, hogy az uniós költségvetési kockázatok eltűntek volna” - mondta Hahn. A bizottság szerint ugyan Magyarország jó irányba mozdult el, és a lépések többsége is kedvező, de további javulást várnak és minden vállalás megfelelő teljesítését, mivel továbbra is vannak még gyengeségek, kockázatok. Hahn konkrétan említette az Integritás Hatóság jogköreit, az ügyészi döntések bírósági megtámadásának témáját, illetve a vagyonbevallási rendszer megmaradt gyengeségeit.

A költségvetési biztos arról is beszélt, hogy az Európai Tanács a magyar helyreállítási programról és a most fenntartott pénzügyi szankciós javaslatról is minősített többséggel fog szavazni. Elmondása szerint a bizottság figyeln fogja a magyar vállalások teljesítését, és ha probléma megoldódik, csak akkor fognak javaslatot tenni a felfüggesztett források feloldására a Tanács felé.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!