Két német újság is úgy értesült, hogy a testület nem tartja elégségesnek a magyar kormány eddigi vállalásait, ezért hajlanak a pénz visszatartására.


Fordulat következhetett be az Európai Bizottságban a magyar uniós támogatásokat illetően - írja a Spiegel alapján a hvg.hu. Bár korábban több forrásból is úgy lehetett tudni, hogy a testület hajlik az uniós pénzek megadására,

Hogy pontosan mennyit, esetleg kevesebbet a korábban javasoltnál, az nem derül ki a cikkből.

Az Európai Bizottság szeptemberi javaslata arról szólt, hogy 3000 milliárd forintnyi EU-forrást vonjanak el Magyarországtól, mert nem látja megfelelőnek az uniós pénzek védelmét. A döntést a pénzügyminiszterek tanácsa hozza meg, most úgy tudni, hogy december 6-án.

A magyar kormány az EU-s pénzek elnyerésére 17 vállalást tett. Az EB ezek teljesülését vizsgálja és javaslatot kell tenniük a tagállamoknak arról, hogy megfelelőnek tartják-e a magyar vállalásokat vagy javasolják a pénzek visszatartását. A döntés valószínűleg november 30-án, jövő szerdán születhet meg.

A német lap most ennek kapcsán arról ír, hogy az EU hajlik arra, hogy visszatartsák a pénzt, mert

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is arról ír, hogy az Európai Bizottság erre az álláspontra jutott. A lap szerint a testület a jövő szerdai ülésen azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy

A FAZ úgy tudja, az EB elnöke, Ursula von der Leyen bizottsági elnök kedden tájékoztatta erről az Európai Parlament frakcióvezetőit - írja a Telex.

Magyarország a kohéziós alapon kívül aggódhat azért is, mert eddig még nem hagyták jóvá az újjáépítési tervét sem, amely ahhoz kell, hogy megkapja a helyreállítási alap (RRF) pénzeit. Ehhez szintén reformokat kell majd végrehajtania, elsősorban az igazságügy függetlenségének biztosítását. Ha nem sikerül ebben megállapodni az év végéig, akkor eleshetünk az RRF-pénzek nagy részétől, akár 70 százalékától is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!