A német lap úgy tudja, a bizottság elnöke, Ursulna von der Leyen már kedden tájékoztatta erről az Európai Parlament frakcióvezetőit.


Mint megírtuk, két német lap is arról számolt be, hogy az Európai Bizottság (EB) forrásokat vonna el a magyar kohéziós alapokból. A Spiegel és a Frankfurter Allgemeine Zeitung is azt írta, hogy a testület azért hajlik a pénz visszatartására, mert nem tartják elégségesnek az eddigi magyar vállalásokat. Az erre vonatkozó javaslatukat a jövő szerdai ülésen terjeszthetik a tagállamok elé.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) viszont azt is tudni véli, hogy pontosan mit fog javasolni az EB. Információik szerint a kötelezettségvállalások 65 százalékát függesztenék fel a magyar kohéziós operatív programokban, vagyis

A német lap szerint a bizottság elnöke, Ursulna von der Leyen már kedden tájékoztatta erről az Európai Parlament frakcióvezetőit. Mint írják, azért dönthetett úgy a testület, hogy fenn kell tartani a támogatás felfüggesztéséről szóló szeptemberi javaslatot, mert a magyar kormány 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalásából még a kulcsfontosságúnak tekintett vállalások eddigi teljesítésével sincs megelégedve - olvasható a Porfolió szemléjében.

A FAZ cikkében az is szerepel, hogy

Ugyanis a közlekedésfejlesztési, a területfejlesztési és az energiahatékonysági operatív programot még el se fogadta a bizottság, így az Európai Tanácsnak arról kell döntenie, hogy ezt a három programot teljes egészében függesszék fel, ne csak 65-65 százalékban.

A hvg.hu azt is kiemeli, hogy a FAZ cikke szerint

A német lap úgy tudja, a helyreállítási pénzek feltételes kifizetéséről és a kohéziós alapok 3000 milliárd forintjának befagyasztásáról is a tagállamok pénzügyminisztereinek december 6-i találkozóján dönthetnek, mindkét esetben minősített többséggel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!