Semmilyen diagnózist nem tudnak felállítani, így a mentők megérkezéséig tüneti kezelést kap. A lejutás és a felhozatal sok napig tart majd. Az egyik magyar mentővel beszéltünk.


Ahogy korábban hírt adtunk róla, egy amerikai férfinak néhány napja rosszul lett 1000 méteres mélységben, Dél-Törökországban, a Taurus-hegységben található Morca-barlangban. Az első csoport lejutott a sérülthöz, és felállítottak egy intenzív terápiás ellátást nyújtó sátrat is. Az válságos állapotban lévő kutató vértranszfúziót kapott, azonban kivérzéses sokk fenyegeti. Mivel pontos diagnózist egyelőre lehetetlen felállítani,

Ha megindul a javulás, akkor rövid idő alatt szállítható állapotba kerülhet a beteg.

Mivel magyar csapat is utazott a mentésre, friss hírek után Horváth Richárdnál a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetőjénél érdeklődtem.

– Mit tudunk, hogy áll most a dolog?

– Elkezdtek megérkezni a mentőegységek több országból, olaszok, szlovének, horvátok, lengyelek, bolgárok. A mieink lent dolgoznak,

Ma este utánuk fogunk küldeni egy nagyobb csoportot, ők is részt fognak venni a sérültnek a kiszállításában.

– Hogyan koordinálják a munkát a különböző csoportok között?

– Van egy nemzetközi szervezet, az ECRA, az európai barlangi mentők közös szervezete. Ők koordinálnak a különböző nemzetek között. Nekünk van egy nyelvünk, amit senki nem ismer rajtunk kívül, mi barlangászok vagyunk. Mind értjük, hogy ki mit csinál. Több nemzetközi gyakorlat is volt, sőt volt nemzetközi mentőakció is, azaz az együttműködés kipróbált közöttünk.

így csak a feladatok átadása közben van konkrét találkozás.

– Az információim szerint csak lemenni egy nap. Meddig jutottak mostanáig?

– Most olyan munkák zajlanak, amire azt mondhatnám, hogy ez egy útépítés. Tehát bár a bejárásnak van egy útvonala, azonban a mentés útvonala nem ugyanaz lesz. Másképp lesznek a kikötési pontok, más helyeken tudjuk, ahol felhúzni a hordágyat. Most ez a munka zajlik. Vannak szűkületek, ezeknek a tágításán dolgoznak, illetve az egészségügyi csoport a pedig a beteg állapotával van elfoglalva.

– Hogy van?

– Nincs róla friss információm, mert még odáig nem ért a telefon, 500 méterig van egyelőre telefonösszeköttetés a barlangban, úgyhogy

– Hány fok van lent?

– Hideg van, körülbelül négy fok.

– Ebben a stresszeben hány napot tudnak adni maguknak, hogy biztosan életben hozzák ki a bajba jutott barlangászt?

– Nemcsak a napok számán múlik, egyrészt egy nagyon gyakorlott, képzett barlangászról van szó, aki egyébként is ismeri ezt a környezetet és tudja kezelni, és még ott vannak körülötte, akik segítik, melegen tartják, tényleg nem a napok számítanak. Viszont egészségügyi értelemben, hogy minél hamarabb, minél jobb ellátást kapjon, az nagyon fontos. Azt kell elgondolni, hogy egy

Jelen pillanatban ezt csinálja ez a magyar egység.

– Összesen hány ember szükséges a mentéshez?

– Sokféle szám látott már napvilágot, de egy ehhez hasonló eset volt Németország, Ausztria határán, ahol 1000 méter mélységből egy koponyasérültet kellett felhozni. Ott, ha jól emlékszem, 300 ember dolgozott. Itt is megközelítően ennyien leszünk.

– Mennyibe kerül ez az akció?

– A távolság miatt nagyon sok az utazás, az nyilván az nagyon-nagyon sok. Barlangi mentésben, a kiszállításban építünk be elég jelentős mennyiségű kikötési pontot, meg köteleket fogunk elhasználni. Nem tudom igazából megbecsülni, nem lesz olcsó. Elsősorban az utazás miatt sem. És még ott helyben is a legközelebbi repülőtértől, ott is egy sok órás autózás van terepjáróval, mire a táborhoz feljutnak.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!