A magyarok igyekeznek életben tartani az amerikai kutatót a mélyben, de a körülmények extrém nehezek: sáros, nedves, hideg környezetben kell dolgozniuk. Az egyik magyar mentővel beszéltünk a legfrissebb fejleményekről.


Ahogy korábban hírt adtunk róla, egy amerikai kutató néhány napja rosszul lett 1000 méteres mélységben, Dél-Törökországban, a Taurus-hegységben található Morca-barlangban. Elsőként magyar barlangi mentők indultak a segítségére, le is jutottak a sérülthöz, és felállítottak egy intenzív terápiás ellátást nyújtó sátrat.

A válságos állapotban lévő kutató vértranszfúziót kapott, azonban kivérzéses sokk fenyegeti. Mivel pontos diagnózist egyelőre lehetetlen felállítani, egyelőre csak a tünetek kezelése zajlik, illetve a megelőlegezett diagnózis alapján életben tartó terápiát végeznek a mélyben. Ha megindul a javulás, akkor is extrém nehéz lesz felhozni az amerikai férfit.

Horváth Richárdot a Magyar Barlangi Mentőszolgálat országos vezetőjét arról kérdeztük, mik a legfrissebb hírek a mentőakcióról.

– Mit tudunk, hogy áll most a dolog?

– Elkezdtek megérkezni a mentőegységek több országból: olaszok, szlovének, horvátok, lengyelek, bolgárok. A mieink lent dolgoznak,

Ma este utánuk fogunk küldeni egy nagyobb csoportot, ők is részt vesznek majd a sérült szállításában.

– Hogyan koordinálják a munkát a különböző csoportok között?

– Van egy nemzetközi szervezet, az ECRA, az európai barlangi mentők közös szervezete. Ők koordinálnak a különböző nemzetek között. Mi barlangászok vagyunk, mind értjük, hogy ki mit csinál. Több nemzetközi gyakorlat is volt, sőt, volt nemzetközi mentőakció is, azaz az együttműködés kipróbált közöttünk.

így csak a feladatok átadása közben van konkrét találkozás.

– Korábban azt mondták, csak lejutni egy nap. Ezen a nehéz úton kell majd felhozni is beteget?

– Nem, most zajlik egy útépítés. Tehát bár a bejutásnak van egy útvonala, azonban a mentés útvonala nem ugyanaz lesz. Máshol lesznek a kikötési pontok, ott, ahol fel tudjuk húzni a hordágyat. Most ez a munka zajlik. Vannak szűkületek, ezeknek a tágításán dolgoznak, illetve az egészségügyi csoport pedig a beteg állapotával van elfoglalva.

– Hogy van?

– Nincs róla friss információm, mert még mindig nem ért odáig a telefon, 500 méterig van egyelőre telefonösszeköttetés a barlangban, úgyhogy

– Hány fok van lent?

– Hideg van, körülbelül négy fok.

– Ebben a stresszben hány napig lehet életben tartani odalent a bajba jutott kutatót?

– Nemcsak a napok számán múlik. Egyrészt egy nagyon gyakorlott, képzett barlangászról van szó, aki egyébként is ismeri ezt a környezetet és tudja kezelni. Másrészt ott vannak körülötte a segítők, akik melegen tartják. Tényleg nem a napok számítanak. Viszont egészségügyi értelemben nagyon fontos, hogy minél hamarabb, minél jobb ellátást kapjon. Azt kell elgondolni, hogy egy

Jelen pillanatban ezt csinálja ez a magyar egység.

– Összesen hány ember szükséges a mentéshez?

– Sokféle szám látott már napvilágot, de egy ehhez hasonló eset volt Németország és Ausztria határán, ahol 1000 méter mélységből egy koponyasérültet kellett felhozni. Ott, ha jól emlékszem, 300 ember dolgozott. Itt is megközelítően ennyien leszünk.

– Mennyibe kerül ez az akció?

– A távolság miatt nagyon sok az utazás, az nyilván nagyon-nagyon sokba kerül. Ráadásul a tábor a legközelebbi repülőtértől is sok órás autózás terepjáróval. A barlangi mentéshez elég jelentős mennyiségű kikötési pontot építünk be, meg köteleket fogunk elhasználni. Nem tudom igazából megbecsülni, az biztos, hogy nem lesz olcsó.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!