Négy éve, 2015. július 1-én vezették be a CSOK-ot, a családi otthonteremtési kedvezményt. Azóta több mint 97 ezer igénylést fogadtak be a bankok - írta meg a 24.hu.


Az igénylők közül 85 ezren már aláírták a szerződést, ezek értéke több mint 250 milliárd forint - közölte a Pénzügyminisztérium. Ebből a kifizetett állami támogatások összege több mint 219 milliárd forint.

A CSOK népszerűsége nőtt, de tavaly megállt a növekedés

- írta a lap. 2015-ben 10 ezer, 2016-ban 26 ezer, 2017-ben 30 ezer, 2018-ban közel 30 ezer igénylő volt.

Az igénylők között mintegy ötszáz házaspár úgy kérte a támogatást, hogy még egy gyermekük sem született, de hármat előre bevállaltak.

A szabályok ezt lehetővé teszik, és a párok így hozzájuthatnak a támogatáshoz. Ha nem sikerül a vállalást teljesíteniük például válás miatt, vagy eladnák az ingatlant, akkor vissza kell fizetni a teljes támogatást, és késedelmei kamatot is fizetni kell.

A 2015-ös CSOK-szabályok azóta módosultak,

a támogatást kétgyerekes családok is igényelhetik, a háromgyerekesek pedig új lakás vásárlás esetén 15 milliót kérhetnek. Idén újabb változtatásokat jelentettek be, bővül a CSOK kedvezményes hitele is, és a két- vagy többgyerekes családok használt lakást is vásárolhatnak a támogatásból - írta a lap.

Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője szerint sokat nyerhetnek az új feltételekkel a családok - írta az MTI. A babaváró támogatás a harmadik gyermeket vállalók esetében jóval kedvezőbb lesz, ezzel gyakorlatilag egy szabadon felhasználható hitelt kapnak a párok.

A családi otthonteremtési kedvezmény lehetőséget teremet a három- vagy többgyermekes családoknak,

a 15 millió forintos kamattámogatott kölcsönnel használt lakást vagy házat vehetnek. A harmadik gyermek érkezésekor 4 millió forint hitelt elenged az állam, ha még a gyermek megszületése előtt igényelték a hitelt. Igénybe vehető a 2,2 millió forintos, használt lakás vásárlására vonatkozó támogatás is. Így a három gyermeket vállalók összesen több mint 27 millió forint támogatáshoz juthatnak, amiből 6,2 millió forintot nem is kell visszafizetni - mondta a szakértő. Ha ezek a családok olyan ingatlanban laknak jelenleg, amit el tudnak adni, akkor egyéb önerőre nem is feltétlenül van szükség ahhoz, hogy nagyobb lakást vagy házat vegyenek.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!