A volt államtitkár a Jobbik képviselőjéről próbált olyan adatokat szerezni a végrehajtói kar elnökétől, amelyeket felhasználhatott volna a választási kampányban.


Újabb részletek derültek ki a Schadl-Völner ügyről: a végrehajtói kar elnöke olyan terhelő adatokat adott a volt igazságügyi államtitkárnak, amelyeket felhasználhatott volna a választási kampányban politikai ellenfele ellen - írja a 24.hu a nyomozati anyagok alapján.

A lehallgatott telefonbeszélgetések alapján Völner Pál arra készült, hogy a 2022-es választáson ismét a Jobbik akkori országgyűlési képviselőjével, Nunkovics Tiborral kell versengenie az egyéni mandátumért Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókerületében. A választási kampányban pedig Schadl György is a segítségére volt.

Egy beszélgetésben Völner egyik munkatársa árulta el, hogy bizalmas adatokat kapott Nunkovics Tiborról.

Ez az információ - miszerint Nunkovics regisztrált a végrehajtói kar által működtetett árverési rendszerbe, amivel ingatlanárveréseken is részt vehet, így akár kilakoltatásokban is közreműködhet - Schadl Györgytől származott, akit aztán Völner fel is hívott telefonon. Megkérte, hogy nézzen utána, hogy a jobbikos politikus „helyben ügyködött-e valamit”. Schadl erre azt mondta, hogy Nunkovics csak regisztrált, de nem vásárolt, nem vett részt ingatlanárverésen.

Az ügy végül nem került elő a kampányban, feltehetően részben azért, mert ezen telefonbeszélgetések után nem sokkal Schadl Györgyöt letartóztatták, hamarosan pedig Völner Pált is meggyanúsították, aki végül már nem is indult a 2022-es választáson.

A 24.hu megkereste Völner Pált, hogy megkérdezzék tőle, gyakorlat-e a Fideszben, hogy személyes adatokat használnak fel a választási kampányban politikai ellenfeleikkel szemben. A volt államtitkár helyett ügyvédje, Papp Gáborral sikerült beszélniük, aki azt ígérte, hogy a bíróságon erre is reagál majd. Az a munkatárs, akivel Völner Pál egyeztetett, nem válaszolt a kérdésekre.

Nunkovics Tibor, a Jobbikus politikusa úgy reagált, számára az teszi szürreálissá az ügyet, hogy nem licitálás miatt regisztrált a végrehajtási rendszerbe, mivel ilyen tervei soha nem voltak, hanem azért, mert a Nemzeti Földügyi Központ ellen jogerősen megnyert per kapcsán szeretett volna adatokat kapni. Elárulta azt is, hogy bár sok pletykát hallott arról, hogy keresik a gyenge pontját a Fidesznél, erről a dologról korábban nem értesült.

- mondta.

A Transparency International Magyarország álláspontja szerint is visszaélés történt. Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója elmondta: „Ha Völner Pál ténylegesen a lehetséges politikai ellenfele árverési eljárásban tanúsított magatartására vonatkozó bizalmas információt szerzett meg, méghozzá azért, hogy azt felhasználja az illető ellen a választási kampányban, az nemcsak súlyosan összeférhetetlen, de bűncselekmény is”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!