A végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke tagadta, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral – tudta meg az RTL.hu.


Tagadta az ügyészségnek tett vallomásában Schadl György, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pál volt igazságügyi államtitkárral – tudta meg az RTL.hu.

A kihallgatáson Schadl azt mondta, hogy döbbenten olvasta az elé tett állításokat – derül ki az RTL.hu által megismert kihallgatási papírok alapján. A végrehajtói kar elnöke tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Szóbeli vallomásában pedig arról beszélt, hogy Völner Pál volt igazságügyi államtitkár sem vádolható semmivel.

Az ügyészség egyik vádpontja szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke több emberrel is megállapodott arról, hogy Völner Pál segítségével elintézi nekik a végrehajtói kinevezésüket, cserébe pedig a végrehajtói iroda későbbi osztalékának teljes egészét vagy egy részét kérte.

A Főügyészség pedig korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot.

Schadl György a letartóztatása után a kihallgatásán többek között azzal védekezett, hogy az egyik végrehajtóval csak annak kinevezése után találkozott először. Völner Pálról pedig azt mondta, nem tudja, hogy került az ügybe.

Egy másik esetben arról beszélt, hogy a végrehajtói kinevezésekről nem ő döntött. Völnerhez hasonlóan ő is azt mondta, hogy az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárságra delegálták a kinevezési jogkört, azaz szerinte nem Völner Pál felelt ezért a területért, hanem egy másik államtitkár. Szerinte Völnernek, mint miniszteri biztosnak beleszólása volt az MBVK ügyeibe, de a kinevezéseknél a döntést nem ő hozta meg.

Schadl azt állította, hogy soha nem volt személyes kérése a kinevezésekkel kapcsolatban, nem próbálta befolyásolni, hogy melyek legyenek azok a pályázatok, amelyek biztosan bekerülnek a minisztériumhoz felterjesztett öt közé. Annyit elárult, hogy volt eset, amikor kérték a kinevezésben a közreműködését, de már nem emlékszik mindenre. De volt, hogy

Arra kérdésre, hogy kapott-e a végrehajtóktól készpénzt, Schadl azt mondta, hogy „ha valakinek én adtam kölcsönt, azt visszakaptam”. Az ügyészség vádirata szerint Schadl György összesen több mint 920 millió forintot vett át különböző személyektől.

Arról, hogy adott-e készpénzt Völner Pálnak, vagy volt-e közöttük valaha pénzügyi tranzakció, Schadl azt állította, hogy nem volt ilyen. Azt állította, hogy csak italt vitt neki, ezzel viszonozva, hogy Völner több alkalommal is házibort ajándékozott neki.

A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint aznap Schadl György arra kérte a sofőrjét, hogy vigyen neki egy „hármast”, mert el kell mennie a „szokásos barátunkhoz”. A telefonbeszélgetés során a végrehajtói kar elnöke hozzátette: tegyen mellé „valami viszonylag normális piát” is. Schadl György a vallomásában azt mondta, hogy az átadott italok csak szokásos hétköznapi mértékű figyelmességek voltak – írja az RTL.hu.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!