A kormány az elmúlt pár hétben két körben is úgy 1100 milliárd forintnyi kiadásvisszavágásról döntött. Az idei 350 milliárd forintos nyisszantás után jövőre 755 milliárd forinttal fogná vissza a költéseket, például lenullázná az Egészséges Budapest Programot, 400 milliárddal mérsékelnék a Beruházási Alapot.

Kapcsolódó

Az Egészséges Budapest Programot jövőre lenullázzák Orbánék

A 755 milliárdos kormányzati spórolási terv részeként. Fővárosi fejlesztésekből is lecsípnek további közel 5 milliárdot.

A megszorításokról szóló kormányhatározat december 23-án jelent meg, egy nappal később a kormány viszont már arról döntött, hogy a terven felül 341 milliárd forintot költ el a kabinet zömmel az állam és az állami cégek működtetésére - vette észre a Népszava.

A furcsaságok csak úgy sorjáznak.

  • Például "december 24-én még gyorsan 6 milliárd forintot csoportosítottak át az Erzsébet táborok támogatására, csak az a nagy kérdés, hogy az immár alapítványi formában működő gyermeküdültetés mire is költi az év utolsó hetében az ölébe pottyant nagy összeget"?
  • Az Erzsébet-program hat milliárdja csak aprópénz azzal összehasonlítva, amelyet a Palkovics László vezette tárca kapott az év utolsó napjaira. Az innovációs minisztérium a cégeinek támogatására 45 milliárd forintot költhet el a kormány döntése szerint, írja a lap.
  • Hasonló összegben, 45 milliárd forinttal tolja meg a kormány a Mészáros Lőrincéktől megvásárolt, azóta tetemes veszteséget termelő Mátrai Erőművet.

De ezzel messze nincs vége a szemet gyönyörködtető pénzszórásnak.

Hiába a 1100 milliárd forintos megszorítás, olyan nincs, hogy sportra ne legyen pénz. Az utolsó körös átcsoportosítások egyikeként plusz 6,7 milliárd forintot kapnak a kiemelt sportegyesületek és más sportcélú kiadások stadionépítésre, illetve nemzetközi sportesemények propagálására, pályáztatásra, fogalmaz a Népszava.

"A legtöbb pénzt azonban Mager Andrea állami vagyonért felelős miniszter akasztotta le, aki karácsonyi ajándékként 208 milliárd forintot kapott állami cégek beruházásaira. Vagyis míg a kormány a jövő évi Beruházási kiadásokból kivett 400 milliárd forintot, azonnal visszaadott magának 208 milliárdot, plusz 6,4 milliárd forintot az állami vagyonkezelő az MNV Zrt. közelebbről meg nem nevezett ingatlanprojektjeire."


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!