Az adókból és járulékokból ugyan áradnak a bevételek a költségvetésbe, ám az áfabevételeken semmi sem látszik ebből. Úgy tűnik, a lakosság még mindig nem heverte ki az elszabadult inflációt.


Miközben a személyi jövedelemadóból, valamint a járulékokból ömlenek idén a költségvetésbe a bevételek, addig az áfabevételek – áprilisig – nem tudtak helyreállni 2024-ben sem – írja a Pénzügyminisztérium áprilisi államháztartási jelentése alapján a Portfolio.hu.

Az államháztartás bevételi oldalát nézve a gazdálkodó szervezetek befizetései az év negyedik hónapjában alacsonyabb összegben teljesültek, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor hogy az áfabevételek csupán 3,7 százalékkal bővültek áprilisban egy év alatt, 794 milliárd forint felett teljesültek a tavalyi 766 milliárd forint után.

A nettó áfaegyenleg összesített idei értéke alig haladja meg a tavalyi első négy hónap összesített összegét. Nem úgy az szja-bevételek, valamint a járulékbevételek terén. A személyi jövedelemadóból származó bevételek a tavalyi 308 milliárd forint után idén áprilisban 354 milliárd forintban teljesültek, ami 14,8 százalékos éves növekedésnek felel meg. Eközben a járulékok (a két TB-kassza bevételi oldalából kalkulálva) 18,1 százalékos növekedést mutattak áprilisban.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!