Az Egyesült Királyság bizonyos kórházaiban nemcsak a daganatos megbetegedésük miatt sugárkezelésre küldött nőktől kérdezik meg, hogy terhesek-e, hanem a férfiaktól is. A különös hírről beszámoló Daily Mail azt írja, hogy ennek oka a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adminisztrációs szabályaiban keresendő.


A szabályok szerint ugyanis az orvosi eljárásokban nem "nőként" vagy "férfiként" kell hivatkozni a páciensekre, hanem "egyénként."

A kérdést pedig a rákos betegek mellett a röntgen- és MRI-vizsgálatokon résztvevőknek is felteszik, hiszen terhes nőkön nem végeznek el ilyen vizsgálatokat.

A liverpooli Walton Centre-ben például a potenciális terhességről "minden 60 év alatti beteget megkérdeznek, függetlenül attól, hogy milyen neműnek vallják magukat", mivel a sugárterápia, a képalkotó diagnosztika és a nukleáris medicina veszélyei miatt az orvosoknak az eljárások elvégzése előtt ki kell deríteniük, hogy a páciens terhes-e.

Az Egészségügyi Minisztérium 2017-ben frissítette az ilyen ellenőrzésekre vonatkozó előírásokat, hogy azok befogadóbbak legyenek - így minden "szülőképes korú nő" helyett minden a "szülőképes egyént" meg kell kérdezniük a szabályok szerint.

A szabályok ellen kampányolók tegnap arra figyelmeztettek: az egy "klinikailag veszélyes" lépés, hogy a pácienseknek csak a genderét, azaz társadalmi nemét kell rögzíteni az orvosi feljegyzésekben, de a biológiai nemüket nem.

Kritikájuk másik fontos eleme, hogy aki férfinak született, az nem is tud teherbe esni.

A panaszkosok között a betegek és családtagjaik is megtalálhatók, akik úgy érzik, hogy ez az eljárás "szükségtelen zavart és nyugtalanságot" okoz a veszélyeztetett betegeknek.

A Radiográfusok Társasága tavaly novemberben hívta fel az orvosok figyelmét arra, mennyire "fontos, hogy minden betegnél ellenőrizzék a terhesség lehetőségét". A liverpooli intézmény szóvivője pedig azt mondta a Daily Telegraphnak, hogy az eljárásrendjük "megfelel a nemzeti jogszabályoknak, mivel bizonyos mennyiségű sugárzás káros lehet a méhen belüli magzatokra".


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!