Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A kéz zsibbadása az egyik leggyakoribb tünet, amelyet figyelmen kívül hagyunk. A legtöbb esetben nem jelent semmi súlyosat, de ha kitartóan jelentkezik, nem szabad elhanyagolni. Ebben az esetben súlyos idegrendszeri rendellenességeket is jelezhet, mondja Dr. Cristina Lupu, neurológus.

Ez a zsibbadás, érzéketlenség, általában akkor jelentkezik, ha a kezet irányító idegek működésében valami hiba történik. Ennek több oka is lehet. Többek között ezeknek a betegségeknek is lehet tünete a kéz zsibbadása: Sjögren-szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, B-vitamin-hiány, gerincvelő-sérülés, sclerosis multiplex, Raynaud-kór, Lyme-kór és Guillain-Barre-szindróma.

"Lehet szó a nyakcsigolya szintjén történt változásokról a rossz testtartás vagy az aktív testmozgás hiánya miatt, de akár jelentős degeneratív változásokról is, amelyek az idegsejteket érintik, ilyen például a porckorongsérv. Ugyancsak lehetséges ok a végtagok perifériás idegkárosodása, amelyet az idegek tömörülése okozhat, például a medián ideg neuropátiája, amely a csukló ízületeinek túlzott használata miatt alakulhat ki, ha például valaki túl sokat használja a számítógép egerét. A perifériás idegek károsodását okozhatja trauma vagy bizonyos anyagcsere-rendellenességek is, például cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenességek, vagy B12-vitamin-hiány." - magyarázza Dr. Cristina Lupu, neurológus.

Bár ártalmatlannak tűnhet, de ha a zsibbadás hosszú távon jelentkezik, és más tünetek is kísérik, mint például zavartság, kettős látás, általános izomgyengeség, szédülés, ezek neurológiai betegség jelei lehetnek, ezért ajánlott orvoshoz fordulni.

A konzultáció során a beteg jelzi az orvosnak az összes olyan tünetet, amelyet a közelmúltban tapasztalt, és bemutatja a személyes kórtörténetét. Egy sor speciális neurológiai vizsgálat után a neurológus más funkcionális vizsgálatokra irányíthatja a beteget, hogy felállíthassa a helyes diagnózist, például MRI, EMG vagy vérvizsgálat is szükséges lehet, és miután a teljes klinikai kórképet rögzítették, a beteg kap egy kezelési tervet.

Mikor kell orvoshoz fordulni, ha zsibbadást tapasztalunk a kezünkben vagy a lábunkban

Akkor tanácsos orvoshoz fordulni, ha a zsibbadás elsősorban az ujjakban vagy a lábujjakban jelentkezik, és ha a tünetek minden különösebb kiváltó ok nélkül súlyosbodnak.

Mikor beszélhetünk zsibbadás esetén sürgősségi esetről

A féloldalas zsibbadás, beszédzavarok, zavart gondolkodás és az arc bénulása agyvérzést jelenthetnek, ezért ezekkel a tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha a zsibbadást súlyos fejfájás, eszméletvesztés, zavartság és légzési nehézség kíséri, azonnal forduljunk orvoshoz, mivel ez agydaganatra is utalhat.

Milyen elemzést kérhet az orvos, hogy kiderítse a zsibbadás okát

A zsibbadás okainak meghatározása érdekében az orvos további vizsgálatokat kérhet, ha a kórtörténet és a klinikai vizsgálat (a reflexek, az izomerő és az érzékelési funkciók vizsgálata) nem mutat egyértelmű választ. Ezek magukban foglalhatnak: vér- és vizeletvizsgálatot (teljes vérkép, teljes elektrolit-vizsgálat, B12-vitamin szintmérés, pajzsmirigyhormon-vizsgálat stb.), MRI-t és számítógépes tomográfiát.

A zsibbadás kezelése

A zsibbadás kezelésének lehetőségei az orvosi vizsgálatok során megállapított okoktól függenek. Spondylosis (a gerinc kopása), vagy az osteoartikuláris rendszer más degeneratív betegségei esetén (porckorongsérv, kéztőalagút-szindróma), fizioterápiát vagy esetleg műtéti beavatkozást javasolnak.

A cukorbetegek számára nagyon fontos a vércukorszint szabályozása gyógyszerek és megfelelő étrend segítségével, különben a bizsergéshez és a zsibbadáshoz hozzákapcsolódik a paraesthesia, ami a kéz és a láb érzékenységének elvesztését jelenti, és a beteg megsérülhet, anélkül, hogy észrevenné, következésképpen kezelni sem tudja megfelelően az így keletkezet sérüléseket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!