10,1 százalékos visszaesés van a boltok forgalmában, ennél nagyobbra az utóbbi időben csak akkor volt példa, amikor bezártak az üzletek.


A koronavírus miatti kényszerű boltbezárások óta nem költöttek olyan keveset a magyar emberek, mint 2023 második hónapjában. Februárban már két számjegyű, 10,1 százalékos zuhanást mért a KSH a kiskereskedelmi forgalomban – nyilatkozott egy elemző az RTL-nek.

A KSH friss adatai szerint amióta elmúlt a választások előtti osztogatás hatása és felpörgött az infláció, még nem volt példa ekkora visszaesésre.

Az élelmiszerboltok forgalma 6,7 százalékot csökkent, üzemanyagból pedig 14 és fél százalékkal kevesebb fogyott februárban, mint egy évvel korábban.

„A két számjegyű visszaesés éves alapon nagyon jelentősnek mondható. Azért ilyenek ritkán vannak a gazdaságtörténetben” – mondta el az RTL-nek Madár István, a Portfolio vezető elemzője. Szerinte a Covid előtt

– fogalmazott.

Madár István az okok között a fizetések értékének csökkenését és az inflációt említette. Az elemző szerint „a kiskereskedelmi forgalom visszaeséséről és az ipari termelésről szóló adatok azt a képet erősítik meg, hogy folytatódhatott a recesszió Magyarországon, vagyis a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben vissza fog esni valamelyest.” Ugyanakkor pozitívumként említette, hogy

„Mostantól a boltok is azzal találkoznak, hogy kevesebb a vevő, és van rá esély, hogy az árazás visszatér a realitás talajára, és csak ott lesznek érdemi áremelések, ahol a költségek emelkedései valóban indokolják” – mondta erről Madár István.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!