Hiába költöttünk több pénzt, mint egy éve, minden területen jelentős visszaesés tapasztalható a megvásárolt áru mennyiségben. Vagyis kevesebbet vettünk, drágábban.


12,6 százalékkal volt kisebb a magyar kiskereskedelmi forgalom idén áprilisban, mint egy évvel korábban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kutatásában.

Még az egy hónappal korábbi számokhoz viszonyítva is durva csökkenést látunk: márciushoz képest 0,9 százalékkal esett vissza a forgalom.

A hvg.hu cikke emlékeztet rá, hogy ezek a számok a megvásárolt termékek mennyiségét mutatják, nem azt, hogy mennyi pénzt költöttünk el rájuk. Ha a pénzmennyiséget nézzük, akkor az jön ki, hogy

A KSH adatai szerint a leglátványosabb visszaesés a benzinkutaknál volt, ahol 22,9 százalékkal kevesebbet vásároltak most, mint tavaly áprilisban, amikor még 480 forintos volt az üzemanyag. De minden másban is komoly az esés:

Az élelmiszer-kereskedelmen belül az étel-, ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma „csak” 4,1 százalékkal esett vissza, az „élelmiszer jellegű vegyes üzletek” nevű csoportban, ahova tartozik az összes diszkont, szuper- és hipermarket, kisbolt, éjjel-nappali, 10 százalékos volt a zuhanás.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!