A miniszter szerint „Magyarország lojális, hasznos és jó felhasználója az uniós forrásoknak”.


Sajtóértesülések szerint az év végéig aláírhatják azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország jövőre hozzáférhessen az uniós forrásokhoz - erről beszélt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten, a Versenyképességi Operatív Programok 16. nemzetközi konferenciáján az MTI tudósítása szerint.

Navracsics azt mondta,

A Népszava szerdán arról írt, hogy az Európai Bizottság szigorú feltételekkel, de jóvá fogja hagyni a magyar helyreállítási tervet. A testület ugyanakkor azt is javasolni fogja a tagállami kormányok jövő heti ülésén, hogy függesszék fel a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások egyharmadát, azaz 7,5 milliárd eurót. Ez egybevág azzal, amit szerdán a Spiegel és a Frankfurter Allgemeine Zeitung is megszellőztetett.

A miniszter úgy értékelte, hogy az újságírók által tolmácsolt bizottsági álláspont megerősíti azt a perspektívát, amit „júniusban felvázoltunk”, amely szerint az év végéig szülessenek meg azok a megállapodások, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós forrásokhoz, egyrészt a helyreállítási alaphoz, másrészt a kohéziós pénzekhez Magyarország hozzáférjen a következő évben.

- jelentette ki Navracsics Tibor.

A területfejlesztési miniszter kitért az Európai Bizottság 8. kohéziós jelentésére is, amely kimutatta, hogy az unióban javult a kohézió, összetartóbbá váltak az uniós társadalmak, ez azonban szerinte jórészt a közép-európai társadalmak felzárkózásának köszönhető.

„Ennek alapján az EU kohéziójának egyik legfontosabb hajtóereje a közép-európai tagállamok felzárkózása” - tette hozzá a miniszter.

- fejtette ki Navracsics Tibor.

A miniszter bízik abban, hogy az Európai Bizottsággal „folyó tárgyalásaink” stratégiai értelemben véve is egy irányba tartanak, minél több találkozási pontjuk lesz és „év végéig alá tudjuk írni a megállapodásokat, amelyek segítenek minket ahhoz, hogy a jövő évben hozzá férjünk az uniós forrásokhoz”.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!