A miniszter azt állította, hogy nem kaptak semmilyen hivatalos értesítést, informálisan tudták meg, hogy egy háttérbeszélgetésen ismertették az Európai Bizottság álláspontját.


„Kellemetlen meglepetés” – kommentálta az RTL Híradó kérdésére Navracsics Tibor az uniós források felhasználásáért is felelős miniszter azt az értesülést, miszerint az Európai Bizottság felfüggesztené az uniós pénzek kifizetését.

Navracsics a Versenyképességi Operatív Programok 16. nemzetközi konferenciáján beszélt erről a csatornának. Ezen a rendezvényen azonban délelőtt az MTI tudósítása alapján még azt mondta, hogy az év végéig aláírhatják azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország jövőre hozzáférhessen az uniós forrásokhoz.

A miniszter az RTL-nek viszont már arról beszélt:

Szerinte ez szokatlan, mert eddig az Európai Bizottság és a magyar kormány is tartotta magát ahhoz, hogy ha új körülmény merül fel, először egymást értesítik.

Navracsics Tibor szerint újságcikkeket olvasgatva próbálnak rájönni, hogy a bizottság mit kifogásol, a kormány pedig tartja magát a kitűzött menetrendhez, amelyben jövő évi célkitűzések is szerepelnek.

Csütörtök délután az Európai Parlament (EP) megszavazott egy állásfoglalást amely szerint a magyar kormány eddigi vállalásai nem elégségesek ahhoz, hogy Magyarország megkapja az ezekhez a feltételekhez kötött uniós forrásokat.

Navracsics az RTL-nek azt mondta, hogy szerinte az EP-ben zajló vita az, ami a bizottság álláspontját most meghatározza.

Arra a kérdésére, hogy meglepte-e a kormányt, hogy hivatalosan nem tájékoztatták, és ez a döntés született, Navracsics Tibor azt mondta:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!