Az új jogszabály szerint az állam csak utolsó sorban segít majd a rászorulókon.


Megszavazta az Országgyűlés a szociális törvény módosítását is tartalmazó salátatörvény-javaslatot - írja a Telex. Az új jogszabály kimondja, hogy az állam csak utolsó sorban segít a rászorulókon. Az egyén szociális biztonságának megteremtése a hozzátartozók, majd az önkormányzat, aztán a karitatív szervezetek, és csak végül az állam feladata.

A szociális törvény módosítási javaslatáról még október végén vitázott az Országgyűlés. A reggel kilenckor kezdődő ülést több mint 22 órás vita után tudták csak lezárni, amit az ellenzék néhány képviselője folyamatos felszólalásokkal tartott életben. 65 oldalban módosították az új jogszabályt a szavazás előtt. A módosítás miatt az LMP Alkotmánybírósághoz is fordult, hétfőre pedig „NEM a szociális törvény módosítására” címmel szerveztek tüntetést a Kossuth térre.

A Párbeszéd képviselői „Lex Megdöglesz” feliratú pólóban tiltakoztak a Parlamentben. A szavazás közben az Országház előtt 38 civil szervezet tüntetett. Sőt egy látványos performanszt is előadtak: harminc szociális dolgozó fekete hullazsákokba bújt, és lefeküdt a földre, a hangszórón pedig szívdobbanásokat játszottak le.

A módosítással szinte teljesen átírták az 1993-ban elfogadott szociális törvényt.

A megszavazott javaslat azt is kimondja, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős. Ez eddig nem volt törvénybe foglalva, hiszen egészen eddig az állam és az önkormányzat feladata volt ez. Múlt csütörtökön törvényalkotási bizottság finomította a szöveget, így most már az szerepel ebben, hogy „mindenki felelős önmagáért”.

Egy másik lényeges pontja a módosításnak, hogy mostantól a családoknak képességeik és lehetőségeik szerint kötelességük lesz segíteni a hozzátartozójukon. Korábban csak általánosságban írt a törvény a család felelősségéről.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!