A Magyar Nemzeti Bank már az alapkamatot vágta októberben és novemberben, de az a lakossági hitelek áraiban alig látszik meg.


Nem csökkentek a hitelkamatok sem októberben, sem novemberben a bankoknál írja a 24.hu. Ha megnézzük a Bank360.hu havi kamatfigyelőjét, azt találjuk, hogy a lakossági hitelpiacon szinte nincs is olyan bank, amely érdemben csökkentett valamelyik kölcsöne kamatán, egyáltalán nem változtattak az önkéntes kamatplafon alatt lévő lakáshitelek árain.

Az egy helyben toporgás megítélését árnyalhatja, hogy a jelzálogkölcsönök esetében már tulajdonképpen

Egy újabb jegybanki döntés esetén, a lakáshitel kamatplafon mértéke a minisztérium szerint valószínűsíthetően decemberben tovább csökkenhet, ez azt jelentheti, hogy akkor újabb kérés érkezhet a kormányzattól a bankok felé. A referenciakamatok változása alapján Nagy Márton miniszter akár 8 százalékos, de lehet, hogy még az alatti kamatplafont is kérhet. Könnyen lehet, hogy lakáshitelek piacán előállhat egy olyan gyakorlat, hogy a kamatokat csak akkor változtatják a bankok, amikor a kamatplafon csökkentését kéri a kormány, az összes ajánlat pedig az attól számított bő egy százalékon belül lesz, vélik a Bank360.hu szakértői.

Más hiteltípusoknál nem mozdulnak a kamatok.

Egyetlen üdítő kivétel van, a CIB bank, amelyik a jelzáloghitelek kamatait csökkentette december elsején. 0,42-1,20 százalékpont közötti mértékben csökkentek a szabad felhasználású és a hitelkiváltásra felvehető jelzáloghitelek ügyleti kamatai, természetesen az igazolt jövedelemtől és a választott kamatperiódustól függően.

A Raiffeisen Bank pedig sokat változtatott lakáshiteleiben decembertől. Elsejétől csak 10 éves kamatperiódusú és fix kamat mellett 10 évre felvehető jelzáloghitelt kínál, míg a többi konstrukció értékesítését felfüggesztette.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!