Szinte rekordnak számító 17 éve tart az építkezés.


A legutóbbi tulajdonosváltás, illetve a munkákat segítő jókora állami támogatás ellenére sem haladnak a Visegrádra tervezett – egykori Löffler-bánya területén épülő – eredetileg ötcsillagos luxushotel munkálatai. Ezt a Városi Gorillák nevű urbexes csoport Facebook-oldalára feltöltött képek is bizonyítják – szúrta ki a 24.hu.

Az elhagyott helyeket bemutató közösségi oldal képes beszámolója mellé azt írja:

„A szálloda különlegessége hogy két sziklára épült amik az aula részét képzik. Visegrádon a Dobos-hegynél 2007-ben kezdték építeni a mintegy 230 szobás, több mint 12 szintes 5+1 csillagos szállodát. Az épület a 2009-es évben már szerkezetkész volt, a gépészeti és elektromos alapszerelések, a hidegburkolás már folyamatban volt amikor a gazdasági válság miatt az építkezést felfüggesztették”.

Jelenleg – négy éve – a Minerva V50 Ingatlanfejlesztő Alap (hátterében a 100 százalékban Szíjj László tulajdonában lévő MINERVA Befektetési Alapkezelő) kezében van, de a befejezésig ők sem jutottak el. Az eredeti tervek is többször módosultak, legutóbb tavaly augusztusban, a legújabbak pedig még nem kapták meg az engedélyt. A rekordhosszú kivitelezésnek számos oka van, többek között a gazdasági válság, a covid-járvány és a tulajdonosváltások is lassították azt. Ez utóbbiakat a 24.hu. részletesen fel is sorolja. Emellett a tervekben az épület és környezetének funkciói is folyamatosan változtak, melyek miatt többször is át kellett tervezni azt.

A négy éve átalakított tervek szerint az építkezés és a szálloda környezetbarát lett volna, a fákat is megóvták és zöldhomlokzati sávok, intenzív zöldfal, zöldfelületek, zöldtetők és futtatott zöldfalak is megjelennek majd a terv szerint. A sziklák a tér részét képeznék, miközben a hét kültéri medencével, tetőkerttel rendelkező hotelhez napenergiát hasznosító paneleket is beépítenének, melyek ellátnák a tíz konferenciaterem, az 5200 négyzetméternyi wellness-részleg, illetve az 1800 négyzetméternyi bár- és étteremtér energiaszükségletének egy részét.

Ám ezek megvalósulása még várat magára – a képek is ezt bizonyítják. Pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség hárommilliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a projektnek, így a Minerva a korábban kifizetett vételár jó részét visszatehette a kasszájába – jegyzi meg a lap, hozzátéve, hogy Kardos Imre, a cég korábbi vezérigazgatója a támogatás megítélése előtt arról beszélt nekik, hogy az ingatlanon állagmegóvási feladatokat hajtanak végre, amit a kiviteli tervek elkészítése, illetve a kivitelezői ajánlatok bekérése követ majd. Ebből azonban mostanra csak a véglegesnek szánt kiviteli tervek készültek el. Ez megint újabb módosításokat tartalmaz, a felső épületrész két szárnyán, a 11. emeleten tetőteraszokat hoznak létre, míg a középrészen zöldtető bukkan fel, az alsó részben pedig a hetedik emeleti tetőterasz mellé a második és a negyedik emeleten társul zöldtető.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!