A merénylő a Golden Gate híd alatt elhaladó királyi jachtra akart valamit rádobni. De az is felmerült benne, hogy egy nemzeti parkban végez az uralkodóval.


II. Erzsébet királynő meggyilkolására készült az Egyesült Államokban egy férfi 40 évvel ezelőtt, írja a The Guardian. A brit uralkodó és férje, Fülöp herceg 1983 februárjában érkezett hivatalos látogatásra a nyugati partvidékére. Az FBI aktái szerint a merénylőnek több elképzelése is volt, hogyan végezne a királyi párral.

A gyilkossági kísérlettel telefonon keresztül fenyegetőző férfi azt mondta, hogy a lányával egy gumilövedék végzett Észak-Írországban, emiatt akar bosszút állni a királynőn. Egyik elképzelése szerint a San Franciscó-i Golden Gate hídról akart valamilyen tárgyat dobni az alatta elhaladó Britannia nevű királyi jachtra, de az is felmerült benne, hogy a Yosemite Nemzeti Parkban tett látogatás során gyilkolja meg az uralkodót.

Nyolc évvel később ír csoportok terveztek tiltakozást II. Erzsébet amerikai útja ellen. Az volt az elképzelésük, hogy megakadályozzák az uralkodó Fehér Házba és egy baseball-meccsre tervezett látogatását „a korrupt angol igazságszolgáltatási rendszer által elkövetett, jól ismert igazságtalanságok” miatt.

Bár az Irish Edition című philadelphiai ír lapban megjelent cikk nem tartalmazott konkrét fenyegetést az amerikai elnök vagy a brit királynő ellen, az abban leírtak az FBI értékelése szerint „lázítónak tekinthetők”. Az újság ráadásul azt állította, hogy „egy ír csoport lefoglalta a lelátóra szóló jegyek nagy részét”.

Az online is elérhető anyagok között egy 1989-as keltezésűben azt írták, hogy bár az FBI-nak nincs tudomása konkrét merénylettervekről, „a brit monarchia elleni fenyegetések lehetősége az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) részéről mindig is fennáll”.

A királynő másodunokatestvére, Lord Mountbatten egy 1979-es IRA-robbantásban vesztette életét az írországi Sligo megyében.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!