1 év 6 hónap, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott az ügyészség Fekete-Győr Andrásra, a Momentum elnökére, aki a vád szerint 2018-ban hivatalos személy elleni erőszakot követett el, amikor füstgránátot dobott a rendőrökre egy tüntetésen. Fekete-Győr szerint, amit csinált, az nem bűncselekmény. Az ügyben csütörtökön tartották az előzetes tárgyalást a Pesti Kerületi Bíróságon - írja a HVG.

"Szarvas Koppány Bendegúz és társa fáradjon be a terembe!" – így hívta be a bírónő Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét. A pártelnök kissé bizonytalanul lépett be a terembe, miután a nevét nem hallotta, de aztán a bírónő tisztázta, hogy a "társa" alatt őt értette. Szarvas Koppány Bendegúz nem jött el az előkészítő tárgyalásra, mert koronavírusos.

Az előzetes tárgyalás egy lehetőség a vádlottak számára, hogy elmondják az üggyel kapcsolatban a véleményüket, de akár be is ismerhetik a cselekményt és lemondhatnak a tárgyalás jogáról.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Szarvas Koppány Bendegúz ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat az ügyészség a 2018 decemberi tüntetéseken történtekkel kapcsolatban. Fekete-Győr akkor egy lila füstgránátot ejtett két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába.

Az ügyészség szeptemberben indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül szabjon ki 1 év és 6 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést Fekete-Győrre. Ezt megfellebbezték, ezért tartja a bíróság az előzetes tárgyalást.

hirdetés

"Nem ismerem be azt a bűncselekményt, amit az ügyészség előterjesztett. Minden tettemért vállalom a felelősséget"

– mondta a Momentum elnöke.

Fekete-Győr ügyvédje tanúk személyes meghallgatását indítványozza. A védő szerint ezt a három tanút három hónappal az esemény után hallgatták ki, vallomásaik pedig a védő szerint az ügyészség álláspontjával eltérő állításokat tartalmaznak. Ezenkívül az ügyvéd több tanú vallomásának kizárását is indítványozta furcsa kihallgatási körülményekre hivatkozva.

A bírónő azt mondta: neki szimpatikusabb, hogy inkább megidézi a tanúkat, minthogy kizárja őket, több mint húsz tanúról van szó.

Miután Fekete-Győr nem ismerte be bűnösségét, az eljárás nem zárult le, az első rendes tárgyalást januárban tartják majd.


hirdetés