A hónap nagyobb részében marad a kellemes időjárás, de október végén már csúnyábbik arcát mutatja majd az ősz.


A néphagyomány szerint szeptember 29-én, Szent Mihály napján az aznapi időjárás alapján jósolható meg az előttünk álló ősz és tél. A hiedelem szerint, ha ezen a napon dörög az ég, akkor az ősz kellemes, napsütéses lesz, de a tél kemény és hideg várható. Ha viszont nem hallunk mennydörgést, akkor az őszi időjárás hidegebb és zordabb lesz, azonban a tél enyhébb lesz a szokásosnál. Bár sokan hisznek ezekben a népi jóslatokban, a meteorológusok ennél pontosabb előrejelzésekkel szolgálnak a hosszabb távú időjárás alakulásáról, írja a Blikk.

Az Időkép hosszútávú időjárási előrejelzése alapján október elején továbbra is kellemes, nyárias idő várható. Az első napokban folytatódik a vénasszonyok nyara, melynek során napközben 20 fok körüli hőmérsékletekre lehet számítani, sok napsütéssel. A nyáriasan meleg idő kifejezetten kedvező lesz azok számára, akik szeretnek szabadtéri programokat szervezni. A kellemes időjárás azonban nem tart ki a hónap végéig.

Október közepén változás várható az időjárásban. Az előrejelzések szerint esős napok jönnek, és a hőmérséklet is jelentősen visszaesik. A korábbi 20 fokos maximum helyett a hőmérséklet néhány nap alatt akár 15 fokra is csökkenhet. Ezeken a napokon felhős, borongós időjárásra lehet számítani, ami rontja majd a szabadtéri tevékenységek lehetőségeit. Az esős időszakot követően azonban újabb változás várható.

Október 23. körül ismét felmelegedés érkezik, és a hőmérséklet újra 20-21 fok körül alakulhat. Ez az időszak még alkalmas lehet arra, hogy kiélvezzük a melegebb őszi napokat, mielőtt az időjárás ismét romlik. Október végére ugyanis a meteorológiai előrejelzések szerint már hűvösebb, zordabb idő várható.

A hónap utolsó hetében esős, borongós napokkal kell számolni, a nappali hőmérsékletek pedig már csak 10 fok körül alakulnak. Ez azt jelzi, hogy az igazi őszi időjárás beköszönt, és ezzel együtt az őszi ruházat is szükségessé válik. A hónap végére tehát a kellemes, napsütéses időt eső és hidegebb levegő váltja fel, ami előkészíti a terepet a tél érkezésének.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!