Letelt az első földrengést követő 72 óra, innentől egyre kevesebb az esélye annak, hogy további túlélőket találjanak a romok alatt. Sokak halálát a kihűlés, illetve a víz- és élelemhiány okozza.


Csütörtök hajnalra 12 873-re nőtt a halálos áldozatok száma Törökországban. Szíriából legutóbb 2992 áldozatot jelentettek.

Várhatóan tovább fog növekedni, mivel letelt a kritikus 72 órás időintervallum, utána egyre kevesebb az esélye annak, hogy sikerül embereket élve kimenteni a romok alól - írja a The Guardian. A túlélés esélyét más tényezők, köztük az időjárás is nagyban nehezíti:

Ez azt jelenti, hogy az emberek halálát főleg a kihűlés okozza, ha túl is élték a rájuk zúduló törmeléket. A negyedik-ötödik nap után pedig az élelem és víz nélkül maradt embereknek is alig van esélyük az életben maradásra.

Több tízezer ember vesz részt a mentési munkálatokban a világ minden tájáról, köztük Magyarországról is, csütörtökre pedig az Egyesült Államokból is érkezett két mentőcsapat. Sok helyi lakos továbbra sem akarja elhagyni a katasztrófa sújtotta területet, mert a szeretteiket keresik, mások pedig az otthonukba nem mernek visszatérni, utórengésektől tartva.

Az Európai Unió 6,5 millió euró (2,6 milliárd forint) összegű humanitárius segítséget nyújt a két országnak.

Szíriába is megérkezik a mai nap folyamán az első konvoj humanitárius segítség. Ebben az országban a mentési munkálatok megnehezíti a bizonytalan politikai helyzet is


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!