A tragikus etióp gépkatasztrófa miatt világszerte több helyen is kitiltották az érintett típust.


Kanada is kitiltotta légteréből szerdán a Boeing 737 MAX 8 és MAX 9 típusú utasszállító repülőgépeket, így mostantól az Air Canada és a Westjet légitársaság sem használhatja ezt a típust.

Szerdán Kanada mellett többek közt Ukrajna, Irak, Brunei, Szerbia, Üzbegisztán és Grúzia is kitiltotta a típust az ország légteréből a vasárnap történt tragikus etióp gépkatasztrófa miatt.

Még aznap Donald Trump amerikai elnök is bejelentette a Fehér Házban, hogy átmeneti időre kivonják a forgalomból ezeket a repülőgépeket, írja az MTI.

Az elnök ugyan kiváló vállalatként méltatta a repülőgépgyárat, amely szerinte máris dolgozik a felmerült problémák kijavításán, de amíg nem születik megoldás, addig az a két típus nem közlekedhet. Mint mondta, megbeszélést folytatott a Boeing vezetőjével, Dennis Muilenburg elnök-vezérigazgatóval, és a döntést a gépek átmeneti felfüggesztéséről közösen hozták meg. Azt is közölte, hogy valamennyi amerikai légitársaságot értesítették a döntésről.

Korábban, még kedden több európai ország után elővigyázatosságra hivatkozva az unió repülési szerve, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség is kitiltotta az unió teljes területéről a Boeing 737 MAX-eket.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!