Az újabb szankciót a magyar kormány is elfogadta. Ha az oroszok beváltják a fenyegetéseiket, akkor a Barátság vezetéken keresztül is leállhat a szállítás.


A washingtoni orosz nagykövet, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese, és az orosz elnök szóvivője szombaton máris fenyegető tartalmú üzeneteket tett közzé, miután az EU tagállamai jóváhagyták a 60 dolláros orosz olajársapkára vonatkozó szankciót - írja elemzésében a Portfolió. Ezek mind azt üzenik, hogy akik jóváhagyták az ársapkát, azok az olajellátásuk terén majd megbánják ezt a döntést.

de Szijjártó Péter szombaton közölte: Magyarország mentességet kap az olajársapka alkalmazása alól.

Az EU nem egyedül döntött erről a mostani szankcióról, hanem a G7 országokkal közösen, az intézkedés december 5-én lép hatályba. Ezzel azt blokkolják, hogy az oroszok az unión kívül 60 dollárnál drágábban tudjanak, illetve finomított terméket eladni a tengeren keresztül.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a döntés kapcsán azt hangsúlyozta az orosz RIA hírügynökség tudósítása szerint, hogy Oroszország nem fogadja el az olajársapkát és gyors elemzés után választ fog adni a lépésre.

Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök, a Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese pedig a Telegram-csatornáján üzent. Medvegyev egy képet osztott meg a Ragyogás című filmből, amelyen a főszereplő, Jack Nicholson szinte teljesen megfagygott állapotban látható, a képre pedig azt írta:

„Végre döntöttünk az orosz olaj árplafonjáról ...”

A maximált ár azonban nem számít érdemi érvágásnak, hiszen a pénteken az uráli nyersolaj ára 62 dolláron zárt a tőzsdén. A 60 dolláros árral így az Európai Bizottság vélhetően annak kockázatát akarta csökkenteni, hogy az oroszok a szállítások visszafogásával felhajtsák az árakat - ahogy ezt a gázzal tették. A 60 dolláros árral ugyanis továbbra is érdekeltek maradnak a kitermelésben.

Bár Szijjártó Péter szombaton hangsúlyozta, hogy Magyarország mentességet kapott, az olajársapka alkalmazása alól, azt is látni kell, hogy ez a szankció most a tengeri kereskedelemre vonatkozik. A Portfolió elemzése szerint azonban Magyarország számára

Ennek a vezetéknek az éves kapacitása azonban kisebb a Barátság vezetéknél, illetve az éves magyar olajszükségletnél is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!