Az EU és a G7-csoport megállapodása szerint hordónkénti 60 dollárban maximalizálták az orosz kőolaj árát.


Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól - közölte Szijjártó Péter szombaton a Facebook-oldalán. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ezzel sikerült megvédeni Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Az Európai Bizottság szombaton közölte, hogy

miután az uniós országok a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását.

A Bizottság szerint „a tengeren szállított orosz olaj ára felső határának meghatározása csökkenteni fogja Oroszország bevételeit, miközben stabilan tartja a globális energiapiacokat”.

Azt is hozzátették, hogy bár az orosz nyersolaj hordónkénti felső árhatárát 60 amerikai dollárban határozták meg, az árkorlát a jövőben módosítható, hogy reagálni lehessen a piaci fejleményekre. Az ársapkát a részt vevő országok mindegyike azonos időben vezeti be a megfelelő hazai jogi eljárásain keresztül.

Szijjártó Péter azonban szombaton azt írta:

A magyar külügyminiszter a döntés kapcsán az írta: itt lenne az ideje, hogy Brüsszelben is belássák: az ilyen és ehhez hasonló intézkedések leginkább az európai gazdaságnak fájnak. Szijjártó szerint az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!