Dmitrij Medvegyev előbb vécépapírnak használná nevezte a hágai döntést, majd felvetette a bíróság lerakétázásának lehetőségét.


Aggodalmát fejezte ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az orosz fenyegetések miatt, miután Vlagyimir Putyin és gyerekjogi biztosa ellen elefogatóparancsot adott ki háborús bűnök miatt, írja az Al Jazeera.

Dmitrij Medvegyev hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy az Északi-tengerről indított hiperszónikus rakétákkal kellene támadni a hágai bíróságot.

„Mindenki Isten és rakéták alatt jár. Óvatosan pillantsatok az égre ” – mondta a volt orosz elnök.

Eközben a legfőbb orosz nyomozóhatóság büntetőeljárást indított az ICC ügyésze és a Putyin ellen elfogatóparancsot kiadó bírákkal szemben.

Egyúttal felszólítottak minden államot, hogy „tartsák tiszteletben az igazságszolgáltatási és az ügyészi függetlenséget”.

Az ICC azután adott ki nemzetközi elfogatóparancsot Putyin és Marija Lvova-Belova ellen, hogy a háború alatt több ezer ukrán gyereket deportáltak Oroszországba, ami háborús bűnnek számít.

Moszkva jogilag semmisnek minősítette a végzéseket, és Oroszország legfelsőbb nyomozóbizottsága kijelentette, hogy Putyin büntetőjogi felelősségre vonása nem indokolt. Ukrajna ezzel szemben „történelmi döntésnek” nevezte a hágai bíróság határozatát, ami „történelmi elszámoltathatósághoz” vezet.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!